Přes 160 hráčů lední metané ze čtrnácti zemí se v Písku utká o titul mistra Evropy

4. březen 2015

Hokejisty vystřídají na zimním stadionu v Písku metanáři z celého světa. Dnes tam začíná čtyřdenní otevřené Mistrovství Evropy v lední metané. Do města na řece Otavě přijedou sportovci ze čtrnácti zemí. Mezi nimi nebudou chybět ani Češi.

Metaná se hraje na terč, který se může pohybovat v určené výseči – cílovém poli o šířce 3 metry a délce 6 metrů, které je vzdálené 21,5 metru od místa odhodu. Snahou družstva o čtyřech členech, z nichž každý má svůj kotouč a jeden hod v každé otáčce, je buď obsadit pozice v okolí terče, odstranit soupeřův kotouč střelou či posunout cílový terč do výhodnější pozice pro bodování.

Body získává mužstvo, které má větší počet kotoučů blíže k cílovému terči, než první soupeřův. Celý zápas trvá 6 otáček. Potom jsou soutěže jednotlivců. Tam jsou čtyři dovednosti – másluje se do středu, do rohu a kotouče se přirážejí a odrážejí.

Na tomto šampionátu bude bojovat celkem jedenáct Čechů. Z žen patří k favoritkám mistryně republiky Šárka Růžičková a Daniela Davidová a z mužů mistři republiky a také medailisté z předcházejících mistrovství Evropy a světa Jiří Richtr nebo Michal Madar.

Čeští metanáři chtějí do svých řad přilákat nové členy. Ve čtvrtek a v pátek bude proto možné sledovat soutěže družstev mužů a žen zcela zdarma. Pořadatelé budou návštěvníky na místě seznamovat s pravidly metané. Vítány jsou také školy a hlavně noví zájemci o tento sport. Ideální věk pro začínající sportovce je od 12 let. Sobotní finále bude přístupné dětem a mládeži do 18 let rovněž bezplatně, vstupné pro ostatní je sto korun.

autor: hoch
Spustit audio