Přes 60 milionů daly Budějovice do oprav škol. Krajské investice činí 90 milionů

27. srpen 2016

Přes šedesát milionů korun investuje letos českobudějovická radnice do oprav základních škol v krajském městě. Nákladné opravy stihla většina firem během prázdnin a školy otevřou 1. září. Tedy až na jednu výjimku.

O pár dní později, v pondělí 5. září nastoupí děti do základní školy Kubatova. Radnice tam za 13 milionů korun nechala kompletně vyměnit vybavení školní kuchyně a jídelny. „Byla kompletně rekonstruována jídelna, vyměněny veškeré stroje a pořízeno nové gastro vybavení,“ vysvětluje náměstek primátora Petr Podhola.

Nové technologie dostaly i Základní škola Grünwaldova a Základní škola Pohůrecká. „Jednalo se o výměnu topení a další úpravy, které s tím souvisí,“ upřesnil Petr Podhola.

Při Základní škole Matice školské roste nové hřiště a rozsáhlou rekonstrukcí prochází Základní škola Emy Destinnové. „Je to znovu otevřená základní škola. Stavební práce trvaly celé prázdniny a budou ukončeny tak, aby opravdu 1. září mohly děti nastoupit,“ dodal Petr Podhola.

Celkem 90 milionů korun investoval do oprav středních škol i Jihočeský kraj. „Mezi letošní nejnákladnější rekonstrukce patří například podkrovní vestavba v obchodní akademii v Písku za více než dvacet milionů nebo rekonstrukce stropů, výměna oken, nová elektroinstalace a oprava fasády odborné školy a učiliště v Jindřichově Hradci za více než devět milionů,“ upřesnil mluvčí krajského úřadu Radek Šíma.

Nová okna a zateplení fasády si mohla díky krajské dotaci dovolit i krajská mateřská škola pro zrakově postižené v Českých Budějovicích.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio