Přes zábavní simulátory bagru nebo sváření se odborné školy snaží přilákat studenty

20. červen 2017

Studium humanitních oborů v posledních letech vede, u mladé generace poklesl zájem o techniku a řemesla. Strojírenské firmy i odborné školy proto ukazují svá odvětví v jiném světle a moderní zařízení přibližují zájemcům formou hry.

Například na veletrhu Dobrodružství s technikou na českobudějovickém výstavišti si stovky dětí vyzkoušely nanečisto obsluhu strojů nebo chemické pokusy.

„My jsme z obchodní akademie z Třeboně, kde máme obor návrhář a modelář oděvů. Děti si u nás mohou zkusit, jak se šije na vyšívacím stroji a vyrobit si vlastní šáteček,“ vysvětlovala zástupkyně školy u jednoho ze stánků.

Na dalším stanovišti byl připraven svařovací simulátor, který sem přivezli studenti střední školy ve Velenicích. Dále malé i větší návštěvníky lákaly různé pokusy s kleštěmi, roboty a elektřinou a také chemické pokusy.

Veletrh uspořádala Jihočeská hospodářská komora. „Cíl je jednoznačný - přivést děti i jejich rodiče k myšlence, že technické vzdělání je důležité, že má budoucnost a trh práce ho bude vždycky potřebovat,“ vysvětlila Lenka Vohradníková.

Veletrh Dobrodružství s technikou na českobudějovickém výstavišti
autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio