Při plavbě po Dunaji v Linci uvidíte železárny i graffiti. Lodi šéfují ženy

5. září 2016

Lodní dopravu v rakouském Linci mají v rukou ženy. A některé z nich jsou Češky. Výletní loď Linzerin, která pravidelně pluje po Dunaji z centra až k nejstarším železárnám a ocelárnám, řídí jediná kapitánka lodi v Rakousku. A šéfkou lodní společnosti je Jihočeška Hana.

„Je to práce, kterou může dělat žena. Loď neopravuji, na to máme loděnice. A hlavně náš tým tvoří samé ženy - máme kapitánku, ženu jako vedoucí restaurace i jako vedoucí týmu na lodi,“ vyjmenovává Hana Heschl, šéfka lodní dopravy.

Práce na lodi je samozřejmostí také pro jedinou kapitánku na Dunaji Susanne Reinold. „To samotné řízení lodi není těžké, není to těžká práce, ale musí se to umět. Samozřejmě vstoupit do tohoto typicky mužského povolání bylo obtížné, ale teď už je to lehké,“ komentuje.

Řízení lodi je podle ní skutečně zábavné. „Zajímavé je, že Dunaj se pořád mění - podle počasí, větru, mění se provoz. Pořád zažívám nové situace,“ dodává.

Projížďka po Dunaji v Linci vede až k areálu železáren. „Návštěva starých železáren je sama o sobě zajímavá, ale z řeky je vidíme z úplně jiné perspektivy. Můžeme si prohlédnout celý komplex, všechny budovy, vysokou pec, koksárnu,“ upozorňuje Hana Heschl.

Další zajímavostí, která na turisty čeká při plavbě, je výstava graffiti. „Lodí se dostáváme do starého obchodního přístavu, kde jsou na budovách krásné graffiti, třeba velké obličeje. Je to oficiální výstava, navíc jedna z největších. Graffiti je v letošním roce téma linecké kultury, můžeme ho vidět všude na starých budovách,“ vysvětluje Hana Heschl.

Z Lince mohou lidé plout směrem na Pasov i na Vídeň, nebo jenom prozkoumat břehy samotného města.

Plavba po Dunaji v rakouském Linci
autor: pfr
Spustit audio