Při plavbě po Dunaji v údolí Wachau poznáte vinice, meruňkové sady i zříceniny

Rakouské údolí Wachau nejlépe poznáte při plavbě po Dunaji. Uvidíte terasy vinic na skalách, meruňkové sady i zříceniny hradů. Říční údolí mezi Melkem a Kremsem je od roku 2000 na seznamu kulturního dědictví UNESCO.

Mezi těmito dvěma městy nelze překročit řeku Dunaj jinak než na lodi, nejsou zde totiž žádné mosty.

„Jsem z Austrálie, jsem tady podruhé nebo potřetí a miluju to, naprosto to miluji.“ „Jsme z Michiganu, to je velmi daleko, deset hodin letadlem. Jsme tu na dovolené a milujeme tuhle nádhernou zemi, plavba je úžasná, protože všechny tyhle nádherné pohledy uvidíte pouze z takové cesty lodí,“ pochvalují si turisté.

Že se na lodi návštěvník cítí jako v Babylonu, zjistila i redaktorka Českého rozhlasu Mária Pfeiferová. Po pravici měla turisty z Japonska, po levici z Číny, proti ní stála skupina Američanů a Italů. Po necelé hodině plavby z Kremsu loď zvolna pluje ke břehu, kde vystupuje několik stovek pasažérů. Láká je mezinárodně atraktivní zřícenina hradu Dürnstein, kde byl v zajetí držen anglický král Richard I. Lví srdce.

„Trasa mezi Kremsem a Melkem je zhruba 34 kilometrů dlouhá. Hned po odjezdu z Kremsu máme v zádech klášter Gottweig, pak zřízeninu hradu Durnstein, Weissenkirchen, pak Spitz s Tausendeimebergem, zřízeninu Hinterhaus . Pak plujeme směrem k Melku, na pravém břehu na skále je zřícenina hradu Aggstein a klášter Melk. Trvá to přibližně dvě a půl hodiny,“ popisuje kapitán lodi Herbert Reisinger.

Během chvilky se polovina pasažérů na lodi pro až 500 lidí obměnila. „Máme tři zastávky a lidé můžou vystoupit, prohlédnout si město, zříceniny a znovu nastoupit na jinou loď. Je tady hodně možností, jak cestu přerušit a pokračovat v jiném čase,“ vysvětluje kapitán.

Jeho samotného plavba stále baví. „Na této lodi jsem 21 let a pořád mě to baví. Každý den je jiný, i když jezdím stejnou trasu. Tady na kapitánském můstku jsem sám, ale jsou tady kolegové, kteří mě můžou vystřídat,“ říká.

Lodě plují po Dunaji různé od různých plavebních společností. Většina naloží turisty i s kolem, které se při objevování regionu hodí.

autor: pfr
Spustit audio