Při rozsáhlém výpadku elektřiny získáte informace z rádia, ukázalo cvičení

7. prosinec 2017

Český rozhlas České Budějovice bude v případě dlouhodobého výpadku elektřiny pro mnoho lidí hlavním zdrojem informací. Ukázalo to dvoudenní cvičení Blackout, které pracovalo se scénářem výpadku proudu téměř v celém kraji.

Pro příjem rozhlasového vysílání je třeba mít doma rádio na baterky nebo mobilní telefon, který umí přijímat rozhlasové vysílání. Možné je také poslouchat autorádio.

Český rozhlas České Budějovice dokáže několik dní vysílat pomocí záložních zdrojů. „Provoz zajišťuje náhradní bateriový zdroj a v případě, že během několika minut nedojde k obnovení dodávek, automaticky startuje dieselový motorgenerátor. Ten je schopen zajistit provoz důležitých technologií Českého rozhlasu po dobu až několika dní,“ dodal šéf techniky Petr Šimek.

Vedení Jihočeského kraje svolalo cvičení Blackout kvůli opakujícím se lokálním výpadkům proudu, které v poslední době způsobilo počasí. Zapojili se do něj policisté, hasiči, zdravotníci, armáda a desítky dalších organizací.

Cvičení simulovalo situaci, kdy dojde k totálnímu výpadku proudu v pěti okresech po dobu dvou dní. „Mělo by nám ukázat, kde jsou ještě možné nepokryté slabiny. Když o tom mluvíme, každý domyslí určitou oblast až do posledního detailu a pak to nebudeme řešit v situaci, kdy to bude naostro,“ řekla hejtmanka Ivana Stráská.

Udělat si zásobu pitné vody, šetřit pohonné hmoty

Na jednání krajského krizového štábu připomněla, že během několika hodin se například může zakalit pitná voda a bude třeba udělat testy a informovat obyvatele. Lidé by pro případ výpadku elektřiny měli mít doma vlastní zásobu pitné vody alespoň na několik dní, trvanlivé potraviny a také něco, na čem bude možné vařit.

Když nebudou fungovat dodávky tepla a teplé vody, je potřeba v první řadě nevětrat a utěsnit všechny škvíry, kterými by mohlo teplo unikat. Nebudou fungovat ale ani supermarkety, nebude možné vybrat peníze z bankomatu ani platit kartou a v provozu zůstanou jen některé čerpací stanice.

Jihočeský kraj vydal i malou brožuru, která radí co dělat, když nastane blackout. Podle ní by obyvatelé měst měli zvážit odjezd na chatu nebo na chalupu, případně k příbuzným, kteří mají kotel na tuhá paliva. Je třeba šetřit pohonné hmoty, nepodnikat zbytečné cesty, a pokud to jde, natankovat plnou nádrž. Další praktická rada říká, že nejprve je třeba sníst všechno, co je v ledničce, protože tyto potraviny se začnou brzy kazit.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio