Příběh teenagera, jehož ruka srostla se šíleným maňáskem, uvádí Jihočeské divadlo

27. říjen 2016

První činoherní premiérou sezony v Jihočeském divadle je černá komedie Přísámbůh! Roberta Askinse. Příběh dobrosrdečného teenagera Jasona nastudoval v Českých Budějovicích ostravský režisér Janusz Klimsza. Do hlavních rolí obsadil Věru Hlaváčkovou a Tomáše Havlínka.

Ruka teenagera může být dost nebezpečná, když srostla se šíleným maňáskem, jehož chování se vymklo veškeré kontrole. Bude to případ pro exorcistu? Právě na to se snaží odpovědět hra, kterou Jihočeské divadlo uvádí v české premiéře.

„Hra vypráví příběh kluka, který je svým způsobem traumatizován tím, co mu schází v životě k naplnění. Tento kluk si utvoří svůj vlastní svět, přičemž partnerem není živý člověk, ale jakási virtuální bytost, kterou si promítá do loutky,“ nastínil režisér Janusz Klimsza.

Z toho se pak odvíjejí další příběhy založené na pochopení či nepochopení okolí. „Myslím si, že kdyby se to mělo shrnout obecněji, tak je to hra o zodpovědnosti za svůj život, o tom, nakolik jsme dospělí,“ doplňuje režisér.

Hru Roberta Askinse objevila pro Jihočeské divadlo dramaturgyně Olga Šubrtová. „Tato hra je úplně jiná, než jsem doposud četla. Přináší ještě jakousi rovinu mystického thrilleru, která je pro mě ohromně přitažlivá. Ono se těžko říká, o čem ta hra je, ale dejme tomu, že je o dobru a zlu v nás a s velkou dávkou humoru a nadhledu to reflektuje na problémech jedné rodiny,“ komentuje.

Jednu z hlavních rolí ztvárňuje Věra Hlaváčková: „Řekla bych, že je to jeden z nejzajímavějších textů, co jsem za poslední léta četla od současných autorů. Je to taková zvláštní skica ze života. Matka, kterou hraji, je žena, která si vůbec neví rady se sebou, umřel jí manžel, nepracuje, je ve věku, kdy odkvétá. A co teď se svým životem?“

Komedie, která nese v originále název Hand to God, měla světovou premiéru teprve před dvěma lety na Broadwayi. Obdržela pět nominací na prestižní cenu Tony. Jihočeské divadlo ji uvádí od čtvrtka 27. října na studiové scéně Na Půdě.

Černá komedie Přísámbůh! Roberta Askinse v Jihočeském divadle
autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio