Primátor Budějovic Jiří Svoboda končí. Zastupitelé ho odvolali

29. červen 2015

S návrhem na odvolání primátora a jeho náměstků přišla v pondělí opozice na jednání budějovického zastupitelstva. Podařilo se jí získat těsnou většinu a 23 ze 45 zastupitelů hlasovalo pro to, aby Jiří Svoboda z hnutí ANO ve vedení města skončil.

Odvolání primátora navrhl Petr Podhola z opoziční ČSSD s argumentem, že koalice nepracuje dobře. „Myslím si, že je právem jakékoli opozice podávat návrhy na personální změny a odvolání,“ dodal.

Po zařazení bodu na program, koalice jednání protahovala, ale po 15. hodině došlo k tajnému hlasování o odvolání primátora. Návrh podpořilo 23 ze 45 zastupitelů a Jiří Svoboda, který se stal primátorem v listopadu loňského roku, tak musí funkci opustit.

Dosavadní koalici tvořilo hnutí ANO s Občany pro Budějovice, TOP 09 a lidovci. Pro odvolání primátora museli hlasovat i někteří zastupitelé z těchto stran.

Jiřího Svobodu výsledek nepřekvapil. „Upřímně, jestli dneska nebo jindy, to byla jen otázka času. Projevují se nemoci začínajících stran, kdy do nich vstupují lidé, kteří nemají za cíl sloužit veřejnosti, ale chtějí si uspokojit nějaké vlastní potřeby,“ reagoval.

Českobudějovičtí zastupitelé zároveň odvolali tři náměstky primátora - Ivo Moravce z hnutí Občané pro Budějovice, Františka Konečného z ANO a Tomáše Bouzka z TOP 09.

„Opoziční ČSSD věří, že se teď otevřel prostor pro nová koaliční jednání. Zatím se ale neví, kdo bude město řídit,“ hlásil reportér Martin Pokorný, který celý den jednání sledoval. Výkonem pravomocí primátora zatím pověřili zastupitelé Petra Holického z hnutí ANO. Ten teď bude podepisovat některé smlouvy, řídit městskou policii a v případě mimořádných událostí bude i šéfem krizového štábu.


autor: Martin Pokorný
Spustit audio