Pro pacienty začne létat armáda, základna záchranky se stěhuje do Bechyně

2. prosinec 2016

Větší a těžší vrtulník budou mít letečtí záchranáři v jižních Čechách. Od 1. ledna totiž bude pro pacienty létat armáda, která nasadí skoro šestitunový stroj Sokol. Právě kvůli větší váze přestěhuje armáda základnu letecké záchranky z letiště v Plané u Českých Budějovic do Bechyně.

Zástupce náčelníka generálního štábu generálporučík František Malenínský říká, že tento těžší stroj bude umět přistát u všech jihočeských nemocnic na současných heliportech kromě jindřichohradecké nemocnice.

„V Jindřichově Hradci je jediný heliport na střeše nemocničního areálu. Ten má nosnost tři a půl tuny, vrtulník Sokol váží 5,8 tun. Během čtyř dnů jsme tedy vybudovali místo na přistání v terénu, které jsme zpevnili panely, aby měl vrtulník v zimních podmínkách pevný podklad. Také jsme upravili cestu, aby byl okamžitý sjezd z hlavní komunikace na toto stanoviště,“ uvedl.

Velikost a váha vrtulníku Sokol také nedovolí přistávání na nedávno dokončeném heliportu v Plané, jehož vybudování stálo 60 milionů korun. Proto armáda vybrala nové místo - letiště v Bechyni.

„Za relativně nízkých nákladů jsme to tady dovybavili a je to opatření, které bude trvat maximálně čtyři roky, než se připraví nějaký celkový koncept celorepublikového řešení letecké záchranné služby,“ dodal ministr obrany Martin Stropnický.

Bechyně leží v severní části Jihočeského kraje, která je hustěji obydlená. Na Šumavu ale trvá let z Bechyně přibližně o deset minut déle než z Plané u Českých Budějovic. „Tak to bohužel je. Je to jediná věc, která nás mrzí, ale ani armáda ani my s ní neumíme nic udělat. Prostě je tady při cestě na Šumavu a k hranicím posun zhruba o deset minut,“ řekl šéf Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje Marek Slabý.

Armáda už proškolila devět zdravotníků a záchranářů, kteří do konce roku budou létat s menším vrtulníkem. Pro armádu začnou pracovat od 1. ledna jako civilní zaměstnanci.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio