Prohlídku nejstarší části hradu a zámku v Krumlově nabízí Hradní muzeum

17. leden 2018

Připomínka nejdůležitějších postav rodu Rožmberků, ukázka historického porcelánu a skla nebo promítací místnost s kinematografem. To vše návštěvníkům nabízí expozice takzvaného Hradního muzea uvnitř hradu a zámku v Českém Krumlově.

Je umístěna v nejstarší dochované části českokrumlovské rezidence a jako jediná tamní prohlídková trasa je otevřená po celý rok.

Cestou k Hradnímu muzeu návštěvníci prochází nádvořím a vidí výzdobu typické renesanční fasády. „Je zajímavá především tím, že to je celoplošná nástěnná malba z 16. století. Je z třiceti procent původní a sedmdesát procent je výtvarná rekonstrukce. Je to práce skvělých architektů a malířů, kteří vytvořili nejcharakterističtější vjem pro Český Krumlov,“ připomíná kastelán Pavel Slavko.

První překvapení čeká ve dvorku Hradního muzea. Zaujme tu skalní výchoz, na kterém je postaven horní hrad i zámecká věž. Věž sama o sobě je vysoká přes 40 metrů, výška od úrovně Vltavy po skalní výchoz je zhruba 35 metrů.

Expozice muzea nabízí místnost předků, velice rustikální prostor s původními omítkami z 16. a 17. století s portréty a uměleckými fragmenty z období 15. a 16. století. Navazují místnosti připomínající 19. a 20. století.

Další prostor je doslov nabit exponáty. „Jedná se o porcelán a sklo. Je to expozice už muzejní části, typická pro 19. století. Na první pohled tenhle prostor oslní, okouzlí, překvapí. To je to, kam jsme směřovali už od počátku projektu Hradního muzea,“ dodává Pavel Slavko.

Kromě dalších místností, jako je ložnice, zbrojnice nebo mincovna, návštěvnicí uvidí i zámecký biograf, který promítá vzácné snímky pořízené ve městě na počátku 20. století.

autor: mvo
Spustit audio