Projekt CpKP má pomoci lidem na Šumavě

26. září 2002

Nalézt vhodné podnikatelské a zaměstnanecké aktivity pro obyvatele obcí na území Národního parku Šumava a přilehlé Chráněné krajinné oblasti si klade za cíl projekt českobudějovického Centra pro komunitní práci (CpKP). Důraz přitom klade především na trvale udržitelný turismus, jehož nabídka by se měla vedle sportovního vyžití a pobytu v přírodě rozšířit také o kulturní a historické zajímavosti.

"Zpracovali jsme již analýzu 17 vybraných národních parků s parametry srovnatelnými s šumavským parkem, která zjišťuje, čím a jak se živí jejich obyvatelé. Vytvořili jsme databázi potenciálu Šumavy, která ukazuje, jaké byly tradice a čím se živili původní obyvatelé Šumavy," řekl na dnešní tiskové besedě Radek Novotný z CpKP. Nyní se projekt zaměřuje na hledání podnikatelských záměrů a typů zaměstnání vhodných pro oblast Šumavy.

CpKP chce ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou vydat příručku pro podnikání v Národním parku Šumava, v němž se část obcí cítí omezována v podnikání občanů a ve svém rozvoji. Od projektu, který financují Jihočeský a Plzeňský kraj, však nelze očekávat, že by se na Šumavě vytvořila významnější podnikatelská vrstva, protože tomu tak nebylo ani v minulosti. "Při rozvoji podnikání v biosférické rezervaci Šumava se chceme inspirovat způsobem života lidí v minulosti, kdy jich velká část pracovala doma," uvedl Novotný. Pro typické šumavské výrobky (krajky, dřevořezby) je ale biosférická rezervace malým trhem. CpKP hodlá oslovit i mladé páry, které by se na Šumavě usadili. "Proto chceme zpracovat analýzu infrastruktury a možností bydlení pro případné zájemce," dodal Novotný.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio