Proměna kostela sv. Prokopa ve Strakonicích bude stát více než 55 milionů

8. únor 2018

Nedílnou součástí areálu hradu ve Strakonicích je kostel svatého Prokopa. Patří k nejstarším a nejvýznamnějším stavbám ve městě. Aby si i budoucí generace mohly připomínat hodnoty, které svému sídlu vtiskl rod Bavorů, pustí se Římskokatolická farnost Strakonice do revitalizace kostela.

„Proměna se nebude týkat podstaty, pořád to bude kostel, dokonce někde obnovíme něco z toho původního, co tady Bavorové a posléze maltézští rytíři chtěli zachovat,“ říká farář Roman Dvořák.

„Chtěli bychom rozšířit zádveří tak, aby sem mohli návštěvníci přicházet během celého dne alespoň v sezóně a mohli si prohlédnout kostel a také se něco dozvědět. Zároveň bychom rádi zpřístupnili prostor nad současnou zákristií. V současnosti se tam dá jít jen přes půdu, ale my bychom tam chtěli udělat takové výstavní patro, kde vystavíme věci z našich depozitářů,“ popisuje.

V hlavní lodi kostela jsou na jižní stěně odkryty fragmenty fresek. V plánu je pokračovat s jejich odrýváním a zároveň je restaurovat. Renovovat by se měl i mobiliář. „Pokud všechno půjde podle plánu, mohli bychom začít ke konci roku 2018 a předpokládám, že to bude trvat asi tři roky,“ dodává farář.

Mnozí obyvatelé Strakonic poukazují na to, že jsou potřeba i vnější úpravy. „Možná takový vzhled ke středověkému hradu trochu patří, ale dnes jsme zvyklí na lepší fasády. Máme i poměrně špatné přístupové schodiště, takže bychom chtěli oboje renovovat, aby lidé viděli kostel ve stavu, který je přívětivý a hezký,“ komentuje Roman Dvořák.

Hotová už je z velké části rekonstrukce střech, náklady na další práce se odhadují na více než 55 milionů korun. „Věříme, že příspěvek z programu IROP nám pomůže, jak bylo slíbeno, 95 procenty. Nicméně, pořád na naši farnost zbydou asi tři miliony, a to je až až,“ doplňuje farář.

Římskokatolická farnost proto připravuje podklady pro veřejnou sbírku, z níž chce financovat vlastní podíl na revitalizaci kostela sv. Prokopa.

Kostel sv. Prokopa ve Strakonicích čeká revitalizace. Fresky se budou dále odkrývat a restaurovat
autor: Václav Malina
Spustit audio