Protestů proti školské reformě se zúčastnila tisícovka studentů JU

1. březen 2012

Ve středu odpoledne uspořádali studenti Jihočeské univerzity protestní pochod Českými Budějovicemi. Zúčastnilo se ho asi tisíc vysokoškoláků.

Plně je v opozici vůči vysokoškolské reformě podpořilo také vedení Jihočeské univerzity. Děkan filozofické fakulty Vladimír Papoušek se průvodu dokonce zúčastnil.

„To, co dělá ministr Dobeš, a jak arogantně se chová celá vláda k vysokým školám, mě připadá velmi urážlivé. Uráží mě také výroky prezidenta Klause a domnívám se, že tohle si akademická obec nezaslouží,“ stěžuje si Papoušek.

Studenti Jihočeské univerzity kritizovali především omezení akademických svobod a zavedení školného. „Problém je v tom, že by peníze nešly do vysokých škol, ale do politiky. Navíc absolvent, který bude zpětně platit školné, bude neuvěřitelně okleštěn a nebude si moct nic dovolit,“ hanil nevýhody školného demonstrant Luboš Němec.

Souhlasný názor s aktivitami studentů vyjádřili i českobudějovičtí občané, kteří se zrovna pohybovali v době demonstrace na náměstí. „Podporuji studenty, protože to, co se děje ve vládě, je špinavost, která se nedá přehlížet,“ uvedl jeden z přihlížejících.

Vláda bude podle premiéra Petra Nečase o změnách vysokého školství dál jednat s rektory i zástupci studentské komory. Nečas tak reagoval na protesty studentů proti reformě univerzit.

Podle premiéra je ve svobodné zemi normální, že studenti vyjadřují názor na kroky vlády například i na demonstraci. Členové kabinetu se prý s protestujícími nesetkali, protože demonstrace před úřadem vlády byla právě v době, kdy ministři jednali.

autor: Romana Kostohryzová
Spustit audio