Proti chřipkám i dalším neduhům pomůže pravidelné cvičení

23. únor 2018

Pravidelné cvičení může lidem pomoct zvýšit fyzickou i psychickou odolnost. Shodují se na tom nejenom odborní lékaři, ale především lidé, kteří sami po desítky let provozují nějaký sport.

Mezi cvičení zaměřená přímo na posilování zdraví patří tradiční čínské umění čchi-kung. Před dvaceti lety se mu začala věnovat Michaela Sklářová, která je dnes už instruktorkou. „Sama jsem začala cvičit, protože jsem měla velké zdravotní problémy, zejména s páteří, a hledala jsem způsoby, jak se rychle navrátit,“ vzpomíná.

Čchi-kung podle ní nabízí velmi jednoduché efektivní cviky, které pracují s pohybem a dýcháním. „Zaměřuje se na komplexní posilování těla a práci zejména s vnitřními orgány. Myslím, že to velmi přispívá k soustavnému budování imunity,“ dodává.

Pravidelnému cvičení jógy se věnuje Martina Nováková z Dobré Vody u Českých Budějovic. „Moje tělo je teď odolnější a mám víc energie. Ráda chodím do přírody, zacvičím si i v lese a je to příjemné. Teď je období chřipek a já jsem zdravá jako řípa,“ pochvaluje si.

Správně prováděné cvičení může člověk praktikovat celoživotně. „Jakékoli bojové umění, pokud se cvičí správně, je doživotní. Máme v oddíle lidi všech věkových kategorií, od dětí až po důchodce,“ připomíná vedoucí oddílu Karate Sokol České Budějovice Vladimír Bercha.

Prospěšnost pravidelného cvičení potvrzuje i ortoped českobudějovické nemocnice Ján Pertlíček. „Z jedné strany je to z důvodu mobility kloubů a celého organismu, ale pravidelné cvičení může zároveň zlepšovat celkový imunitní systém,“ říká.

Lidé by ale podle něj měli cvičit hlavně tak, aby je to bavilo. „Když to bude jenom ze zdravotních důvodů, tak je to špatná cesta. Mnozí tak cvičí, ale dlouho nevydrží,“ doplňuje.

Primář psychiatrického oddělení českobudějovické nemocnice Jan Tuček potvrzuje pozitivní účinky na psychiku. „Jakákoli pravidelná aktivita pomůže k duševní hygieně. Jsme schopní se uvolnit, relaxovat a vypnout z toho každodenního provozu,“ vysvětluje.

Pravidelný pohyb, při kterém se člověk zadýchá, dokáže nejen zlepšit náladu, ale podle psychiatrů napomáhá i při léčení depresí.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio