Provoz v Husinci zhoustl. Vedení města chce oprášit plány na obchvat

4. říjen 2015

Husinci na Prachaticku chybí silniční obchvat. Objížďky v okolí teď svedly do města nákladní dopravu a přímo přes centrum vede frekventovaná silniční tepna. Lidi obtěžuje hluk a výfukové plyny. Termín výstavby obchvatu ale neznají ani představitelé Jihočeského kraje, který má být investorem stavby.

„Když jedou dvě osobní auta, dají si pozor a vyhnou se. Ale osobní auto s nákladním už ne. Skoro vždycky musí jeden zastavit nebo jet krokem, nemluvě o situaci, kdy se potkají dva kamiony nebo zemědělský stroj,“ popisuje Milan Zíka, který bydlí v nejužším místě v Husinci, kde se doprava štosuje.

„Není vůbec výjimkou, že si řidiči nevyhoví, co se týče přednosti. Navíc je tam jedno místo, kde kvůli kanálu vybíhá chodník do silnice. Už jsem několika lidem pomáhal, když si tam prořízli gumu,“ dodává.

Souhlasí s ním i starostka Ludmila Pánková. „Město je vlastně průjezdná silnice. Teď, když jsou uzavírky v Blažejovicích a Vodňanech, je to jeden kamion za druhým,“ říká.

Situace, kdy kamiony jezdí úzkou ulicí metr od parapetů některých domů, přiměla vedení města, aby se znovu pokusilo prosadit silniční obchvat. Na papíře ho má. „Když přijíždíme od Prachatic, tak tam by obchvat najížděl na kopec a vyhýbal se celému Husinci, sjíždělo by se na Vlachovo Březí nad hřbitovem a dále by obchvat pokračoval na Vimperk,“ popisuje starostka.

Jihočeský kraj s obchvatem Husince počítá, ale zatím až na padesátém místě v pořadí důležitosti.

„Myslím si, že ti, kdo o tom rozhodují, by si tu měli chvíli pobýt. Na vlastní kůži by zjistili, jaké to tu je,“ uzavírá Milan Zíka.

autor: Václav Malina
Spustit audio