První kolo prezidentských voleb se těší velkému zájmu voličů

13. leden 2018

1259 volebních komisí na jihu Čech bude v sobotu odpoledne sčítat hlasy po prvním kole prezidentské volby. A jak ukazuje už páteční účast, práce budou mít členové komisí pravděpodobně víc než obvykle.

V českobudějovickém volebním okrsku číslo 1 připravovala urnu Zuzana Kudláčková. „Musí se zkontrolovat, jestli je prázdná, pak zamknout a zapečetit. Oblepujeme ji kolem dokola, aby náhodou nedošlo k nějakým pochybnostem. Paní předsedkyně podepíše pečetě, aby bylo jasné, že tam zůstaly po celou dobu voleb,“ popsala.

Předsedkyně komise Lea Klokočková očekává velkou účast. „Myslím, že bude maximální, protože i voličských průkazů bylo vydáno dvakrát více než v předcházejících volbách. Očekáváme nárůst občanů s voličskými průkazy,“ řekla.

Úderem páteční 14. hodiny se volební místnost začala plnit. Mezi prvními voliči byli manželé. „Přišli jsme už teď, protože pak jdu do práce, dělám hlídače na farmě.“ „Doma jsme se nehádali, máme jasno, oba jsme volili stejně,“ komentovali.

Už během první hodiny po otevření volebních místností se účast na Českobudějovicku dostala na deset procent. „Volba prezidenta je pro mě rozhodně důležitá. Časově se mi to hodilo, tak jsem přišel brzy, ale šel bych kdykoli,“ dodal volič Luboš Procházka.

Paní Hemerková přišla se svým manželem volit brzy po otevření místnosti číslo 64 v Dukelské ulici v Českých Budějovicích. „Neřeknu vám koho, ale volit jsme byli, to je přece povinnost. Teď se projdeme, nakoupíme a půjdeme domů,“ řekla.

Nadprůměrnou volební účast hlásí i okolní obce, například Mladé u Českých Budějovic nebo Boršov nad Vltavou.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio