Psaním dopisů lidé pomůžou nespravedlivě vězněným a utlačovaným

16. prosinec 2014

Také České Budějovice se připojily k Maratonu psaní dopisů, který organizuje Amnesty International. Akci na podporu nespravedlivě pronásledovaným lidem pořádá Jihočeská univerzita.

S nápadem přišla studentka 2. ročníku filozofické fakulty Antonie Aleksejeva. Antonie studuje Teritoriální studia v česko-německy mluvících zemích. Je jí 24 let a do České republiky se přestěhovala před 10 lety z Ruska. Právě tam se ona sama setkala s nespravedlivým utlačováním a pronásledováním lidí, a to jak z její blízké rodiny, tak přátel.

Loni lidé napsali 14 tisíc dopisů

Amnesty International tuto akci pořádá každý rok okolo 10. prosince, kdy se po celém světě slaví Mezinárodní den lidských práv. Cílem akce Maraton psaní dopisů je společně ručně napsat a poslat co nejvíc dopisů s výzvami vládám či úřadům příslušných zemí a upozornit tak na porušování práv konkrétních lidí. Přímo obětem bezpráví je možné psát dopisy solidarity a vyjádřit jim tak podporu. Každý rok se v rámci této akce napíší miliony dopisů. Jen z České republiky bylo minulý rok posláno přibližně 14 tisíc dopisů a vzkazů.

Výsledky této solidární akce jsou vidět okamžitě. Už v průběhu akce jsou lidé osvobozováni z vězení, nečinné úřady začínají jednat, špatné zákony se mění nebo ruší. Ne ve všech případech se podaří dosáhnout toho, co je požadováno. Jedno však mají dopisy společné – jsou obrovskou podporou pro oběti bezpráví a jejich blízké. Jsou pro ně nadějí a důkazem, že jejich utrpení není zbytečné.

Akce proběhne 17. prosince od 13 do 15 hodin v klubu Akademické knihovny Jihočeské univerzity.

O svých zkušenostech, o tom, jaký význam a dopad má maraton a jak se vůbec k organizaci tohoto maratonu v Českých Budějovicích dostala, bude Antonie Aleksejeva mluvit ráno 17. prosince po sedmé hodině v Českém rozhlasu České Budějovice.

autoři: Jihočeská univerzita , Romana Lehmannová
Spustit audio