Raci jsou novými hlídači protivínského pivovaru. Mohou zabránit i teroristickému útoku

25. duben 2016

Raci dokáží upozornit na znečištění vody během několika vteřin. Díky této schopnosti se stanou pomocníky pivovarníků. Jihočeští vědci, kteří se výzkumu raků věnují už několik let, jim v těchto dnech budují nový domov v pivovaru v Protivíně.

Jde se o první potravinářský podnik v republice, kde tento způsob monitoringu čistoty vody vyzkouší. Raci signální se do úpravny vody pivovaru nastěhují za několik dní. „Tady máme raka, který je připraven na to, abychom tu nalepili čidlo. Pět raků bude na té stráži a pět dalších máme jako náhradníky, kteří budou zvyklí na to prostředí, přirozený pracovní ruch, a budou moci vystřídat své kolegy,“ ukazuje Pavel Kozák, ředitel Výzkumného ústavu Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity.

Asi dva centimetry velké čidlo budou mít raci na horní straně hlavohrudi. Pomocí infračerveného záření jsou vědci schopní snímat srdeční tep zvířat. Pokud dojde ke znečištění vody, raci na to změnou svého srdečního tepu upozorní během pár vteřin.

Díky tomu raci ochrání protivínský pivovar i před teroristy. „Mohou fungovat jako ochrana před nějakých zásahem zvenčí, ale jde i o běžné hlídání kvality vody. Abychom zamezili planým poplachům, využíváme pět raků. Pouze v případě, že bude reagovat většina z nich, vyhodnotíme, že se s vodou něco děje, a bude následovat kontrola pomocí chemických analýz,“ dodává Pavel Kozák.

Podle něj bude ještě nějakou dobu trvat, než se raci signální stanou součástí systému v pivovaře. „Potrvá dva až tři měsíce, než se adaptují a než systém vyladíme tak, aby reagoval správně v těchto provozních podmínkách. Do této doby jsme ho používali jen v experimentálních podmínkách pro naše studie,“ vysvětluje Pavel Kozák.

Ke stejným účelům se už v jiných potravinářských provozech a na úpravnách vody využívají pstruzi duhoví. Raci ale kontrolní systém ještě zdokonalí. Pstruzi totiž reagují až na vyšší koncentrace znečištění a navíc rovnou uhynou. Naproti tomu raci reagují už za několik vteřin.

Protivínský pivovar vyzkouší patent jihočeských vědců jako první. „Máme přísný kontrolní systém a jeden ze způsobů, jak řídit kvalitu vody v těch nejjemnějších nuancích, je právě zkusit využít raky,“ komentuje výrobní ředitel Michal Voldřich.

Raky signální uvidí při jejich práci i návštěvníci. „Budeme je sledovat 24 hodin denně kamerou a záběry chceme promítat na monitor, aby je mohli vidět lidé při exkurzích,“ doplňuje Michal Voldřich.

Spustit audio