Rakouský skiareál Hochficht zahájil sezonu. Lyžuje tu i mnoho Čechů

Třicet procent lyžařů na Hochfichtu, v největším rakouském skiareálu mimo Alpy, jsou Češi. Středisko totiž leží na Šumavě jen pár kilometrů od hranic a nabízí 21 kilometrů sjezdovek. Na zahajovací den letošní sezony přijeli lyžaři z jižních Čech, Prahy nebo Vysočiny.

„My sem jezdíme už deset let, protože je to vlastně nejbližší středisko od našeho domova, které dneska začíná,“ říká lyžařka ze Žirovnice na Vysočině.

„Dneska mám narozeniny, takže jsem si udělal takovou pěknou vyjížďku na zahájení sezóny. Rád lyžuji a tady jsme spokojení, sjezdovky jsou upravené. Jen škoda, že je otevřená zatím jen jedna sjezdovka, využili bychom dvě,“ dodává další z návštěvníků.

„Já jsem tady poprvé a je to příjemné. Jeli jsme sem tři hodiny z Jihlavy, ale stojí to za to. U nás na Vysočině moc podmínky na lyžování nejsou, takže tady je to lepší,“ komentuje lyžař Adam.

V provozu je zatím jedna sjezdovka. V první den sezóny hustě sněžilo a na třicet centimetrů technického sněhu rychle přibýval sníh přírodní. „Od zahájení máme krásné zimní počasí, hodně sněhu a lyžařům je k ruce třicet zaměstnanců skiareálu. Zasněžujeme čtrnáct dní, celkově ze sta sněžných děl,“ uvádí šéf skiareálu Gerald Paschinger.

„Každoročně tady přivítáme hodně českých lyžařů. Pro jejich spokojenost jsme zaměstnali řadu českých spolupracovníků. Pracují na různých pozicích a zkušenost z minulých let ukazuje, že to byl dobrý nápad a čeští lyžaři se tady cítí jako doma,“ doplňuje.

Jedním z českých zaměstnanců je Bronislav z Vyššího Brodu, který pracuje v půjčovně lyží a přiskočí vždy, když uslyší češtinu. „Určitě má smysl, že tu pracují Češi, protože je tu hodně českých lyžařů nejen z blízkého okolí, ale z celé republiky. Čeští zaměstnanci jsou v restauraci, u kasy, na lanovkách i na parkovišti. Lidé jsou rádi, když tady slyší češtinu. Někteří mají strach, že se nedomluví, takže když nás pak slyší, jsou rádi,“ popisuje.

K nyní otevřené dvoukilometrové sjezdovce na Hochfichtu přibydou další zasněžené už tento týden.

autor: pfr
Spustit audio