Řemesla v Solné komoře jsou nově zapsaná na seznam UNESCO

Tradiční kožené kalhoty, boty do hor, vlněné klobouky nebo ženské kroje dirndly stále původním způsobem vyrábí rakouští řemeslníci. Celkem 26 řemeslníků ze Solné komory se spojilo a svou práci ukazují v takzvaném Hand Werk Hausu v hornorakouském Bad Goisern.

Jejich snahu uchovat tradici pro budoucnost v prosinci ocenila i komise UNESCO, když „Dům ručních řemesel“ zařadila na seznam nehmotného kulturního dědictví. „Pro nás jde o důležité a krásné vyznamenání. Vidíme, že jdeme dobrou cestou a těší nás, že to ocenili i v zahraničí. Máme štěstí, že tady u nás může člověk něco vidět, něčeho se dotknout. Na nehmotné dědictví UNESCO si většinou sáhnout nemůžete, často je to hudba nebo umění, ale tady u nás to možné je,“ říká Barbara Kern.

Ta spravuje celý dům, který ukazuje řemesla z místní oblasti. V prvním patře jsou k vidění konkrétní výsledky práce. „V této části expozice je téma Od hlavy až k patě, směs různých řemesel. Před sebou například vidíme práci optika, který vyrábí světově jedinečné brýle s nožičkami z paroží. Brýle dělá na míru podle obličeje a paroží opracovává ručně za pomoci listové pilky,“ ukazuje.

Návštěvníci se mohou zastavit i u šperků, které vyrobil šperkař z Attersee. U tohoto jezera mají domy verandy ozdobené typickými motivy a těmi se šperkař inspiruje při výrobě náhrdelníků, náramků nebo náušnic.

„Další je kloboučník Franz Bittner z Bad Ischlu. Zpracovává ovčí vlnu i zaječí srst, dělá tradiční klobouky, které tady nosí všichni, od dětí až po starší generaci. Klobouk je černý a má zelenou ozdobu. Zajímavostí je, že Franz dokáže dělat tradiční klobouky, ale pracuje i pro přední španělské designéry,“ připomíná Barbara Kern.

Lidé, kteří se o hornorakouská řemesla zajímají, se nemusí spokojit jen se statickou expozicí. Mohou řemeslníky navštívit a pozorovat je při práci. Pár desítek metrů od Hand Werk Hausu má svou dílnu švec Filip Schwarz. „Bad Goisernské boty mají tradici 140 let. S nástupem průmyslově vyráběných bot řemeslo postupně upadalo a já jsem v současné době poslední, kdo v kraji boty vyrábí,“ říká.

Výroba jednoho páru bot trvá poměrně dlouho. „Jsou různé modely a každý dělám jinou dobu. U nízkých bot, klasických polobotek je to tak 27 hodin práce. Mokasíny, které jdou zdobené a mají děrování, zaberou dohromady 60 až 70 hodin práce,“ vysvětluje.

V Hand Werk Hausu najdete i práci místních tesařů, soustružníků, truhlářů, výrobců harmonik nebo cukrářů vyrábějících perníčky.

autor: pfr
Spustit audio