Ročně jihočeští policisté řeší 500 případů domácího násilí. Oběti někdy dlouho mlčí

23. březen 2018

Stud nebo obavy brání podle psychologů obětem domácího násilí před tím, aby vyhledaly odbornou pomoc. V některých případech ani nemusí jít o fyzické násilí, ale spíš psychický teror.

Tématem se zabývali psychologové a odborní poradci na konferenci, kterou v Českých Budějovicích uspořádala obecně prospěšná společnost Theia.

Jednou z obětí, které vyhledaly pomoc společnosti Theia, je paní Hana. Spíš než fyzickému týrání byla vystavena psychickému nátlaku. „Byla tak přesvědčovaná partnerem, že je chyba v ní, že měla pocit, že ona by se měla jít léčit, že ona dělá všechno špatně. Než jí došlo, že chyba může být na straně partnera, trvalo to mnoho let,“ popisuje odborná poradkyně Jitka Mertlíková.

Paní Hana byla podle ní pod obrovským tlakem dlouhou dobu. „Pokud někdo přijde s modřinami, tak je to samozřejmě velké trauma, ale pokud je někdo pět deset let pod strašným psychickým nátlakem, je to často mnohem horší,“ dodává Jitka Mertlíková.

Její kolega Ondřej Čech se specializuje na práci s agresory. Obrátil se na něj i několikrát soudně trestaný Jirka z Českých Budějovic. „Když byl frustrovaný nebo naštvaný, tak aniž by si to uvědomoval, šel někam ven, tam kouřil marihuanu nebo požíval alkohol a následně se vždycky někde pral s cizími lidmi. Byl to ten člověk, který vyprovokuje konflikt,“ vysvětluje.

Příčiny svého vzteku našel Jirka v dětství. A za pomoci Ondřeje Čecha přestal během půl roku pít alkohol. Jak ale poradce dodává, aby mu to vydrželo, bude se o to muset snažit i nadále. „Jednou z nejdůležitějších věcí je potom to, jak se chová samotné tělo. Tělo fyzicky dává najevo, že začínáte být vzteklí, a pokud se člověk naučí rozpoznávat tyto signály, tak je schopen na to reagovat,“ říká.

Preventivní práci společnosti THEIA i dalších podobných organizací oceňují i jihočeští policisté, kteří řeší za rok průměrně 500 případů se znaky domácího násilí.

Na to, aby s agresory pracovali i po psychické stránce, ale policisté nemají čas. „Otvírá se právě přes společnost Theia možnost, že agresor, který by chtěl sám se sebou něco dělat, by mohl už na služebně dostat kontakt, kam by mohl jít a kde by s ním dalších několik týdnů a měsíců pracovali,“ doplňuje mluvčí Jiří Matzner.

Například kurzy zvládání agresivity, které pořádá Liga otevřených mužů v Praze, jsou podle psychologa Davida Čápa dlouhodobě plně obsazené.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio