S rozlehlým areálem v Krumlově měli velké plány, nic se ale neděje a budovy chátrají

24. srpen 2016

Lidé tam měli najít nové bydlení i obchody v blízkosti centra Českého Krumlova. Pořád je zde ale jen rozpadající se areál u Vltavy o velikosti třech budějovických náměstí. A všimne si ho každý, kdo do Krumlova přijede nebo připluje.

Bývalý okresní stavební podnik koupila před šestnácti lety firma z Izraele. Nejdřív ukázala velkolepé plány na přestavbu, pak už je nikdo nikdy neviděl. „Studie, kterou nechal zpracovat vlastník, byla pro Krumlov velice atraktivní a zajímavá,“ podotýká Miroslav Reittinger, ředitel Českokrumlovského rozvojového fondu.

Asi tříhektarový areál byl po revoluci zprivatizován, ale ještě v 90. letech skončil v konkurzu. Tehdy se ho město Český Krumlov pokoušelo koupit v aukci, ale o milion korun vyšší nabídku dala jedna izraelská společnost.

Ta měla velké plány. „Kromě těch drobných obchodů a služeb tu měly být nové ubytovací kapacity i nějaký market, který centru Českého Krumlova chybí,“ vzpomíná Miroslav Reittinger.

Oživení areálu by podle něj také pomohlo dopravě. „Asi tím nejatraktivnějším pro rozvoj Krumlova by bylo propojení sídliště Mír a centra především pro pěší a cyklisty. Stejně tak studie počítala s tím, že by tu mohl být další plnohodnotný vstup do centra pro turisty přijíždějící autobusy. Odpadla by řada problémů se zájezdovými autobusy,“ popisuje Miroslav Reittinger.

V areálu v současné době funguje několik firem, ale objekty se rozpadají. Proč nedošlo k naplnění plánů je podle Miroslava Reittingera záležitostí vlastníka. „Přes firmu, která spravuje budovy, jsme s izraelskou společností v nějakém kontaktu, ale o realizaci ambicióznějšího projektu ještě řeč nebyla,“ dodal.

Správcovskou firmu 1. solární ck se Český rozhlas snažil několikrát zastihnout telefonicky. Nikdo nereagoval ani na zaslané emaily.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio