Sdílená auta mohou lidé využívat už i v Českých Budějovicích

26. leden 2018

Jedno auto, o které se dělí různí lidé, může prý nahradit až deset soukromých aut. Ze sdílení vozidel se proto stává nová forma podnikání. Takzvaný carsharing už je možné najít i v Českých Budějovicích.

Sdílení aut využijí nejčastěji lidé, kteří jezdí jen občas a nechtějí si auto kupovat a hlavně se o něj nechtějí starat. „Carsharing umožňuje kdykoli si rezervovat online přes počítač, nebo chytrý telefon auto ve vašem okolí a vyzvednout si ho přímo na ulici,“ popisuje ředitel brněnské carsharingové společnosti Michal Šimoník.

Firma už provozuje desítky sdílených aut v osmi českých městech, včetně Brna, Prahy, Ostravy a Plzně.

Jedním z uživatelů této služby je ekolog Edvard Sequens z hnutí Calla, který má kancelář na Pražském předměstí v Českých Budějovicích. „Zatím se to osvědčuje dobře, patrně nějaká sdílená auta ještě v Českých Budějovicích přibydou. Myslím si, že by to měla být i městem podporovaná věc, protože to šetří veřejný prostor a životní prostředí,“ říká.

Takzvaný carsharing má několik milionů uživatelů v Německu a přibližně 100 tisíc uživatelů ve Vídni. „Oni si prošli vývojem, ke kterému my se teprve blížíme, k tomu vrcholu zatížení automobily. Zjistili, že to není ta cesta, že hlavně centra měst mají být pro lidi, mají být příjemná pro chodce, má tam být lehká cyklistická doprava a přesun zajišťovaný hromadnou dopravou,“ dodává Edvard Sequens.

Ve výsledku se dá dosáhnout toho, že jedno sdílené auto nahradí pět až deset soukromých aut. „Dopravní inženýři odhadují, že průměrné osobní auto jezdí jednu hodinu denně, to znamená, že dalších 23 hodin někde stojí a neslouží k tomu, k čemu bylo vyrobeno. Tím, že jsou vozidla sdílená, nonstop dostupná a využívá je větší počet lidí, jsme schopni dosáhnout toho, že vozidlo může být provozováno až padesát procent času,“ připomíná Michal Šimoník.

Do Českých Budějovic přišla jeho firma už před rokem s prvním autem. Tento princip nachází podle jeho zkušeností větší odezvu ve velkých městech s hustou nabídkou dalších způsobů dopravy. Lidé, kteří musejí cestovat do odlehlejších oblastí, dávají přednost vlastnímu autu.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio