Senioři z Budějovic obhajují vítězství v soutěži Přeplavme svůj La Manche

17. únor 2018

Už čtvrtý ročník soutěže Přeplavme svůj La Manche vyhlásila Nadace Charty 77 v rámci projektu Senzační Senioři. Zapojují se do ní lidé starší 60 let také v Českých Budějovicích.

Cílem akce je společnými silami vícekrát uplavat vzdálenost 34 kilometrů. Taková je totiž nejužší délka Lamanšského průlivu v úseku mezi francouzským Calais a anglickým Doverem.

Zapojuje se například Zdeňka Čalounová. „Byla jsem tu třikrát, vždycky si dávám 800 metrů, takže už jsem uplavala asi 2400 metrů. Já plavu pro radost a volím svižnější tempo, v období chřipek je to takové otužování,“ řekla.

Poprvé soutěží Rudolf Konzal. „Mně se ve vodě líbí pokaždé, protože jsem Jihočech a jsem odrostlý na vodě. Normálně plavu třikrát v týdnu a teď jsem to zvýšil na čtyřikrát týdně, abych něco naplaval. Zatím mám přes deset kilometrů,“ vyprávěl.

Českobudějovický Klub Aktiv se akce Přeplavme svůj La Manche účastní už od roku 2015 a loni dokonce v soutěži získal celorepublikové prvenství. 114 seniorů tehdy uplavalo přes 370 kilometrů.

Zájem je podle místopředsedkyně Klubu Aktiv Jany Hartvichové stále větší. „K dnešnímu dni evidujeme asi 220 přihlášených členů. Akce je určena občanům ve věkové skupině šedesát plus, a to nejen členům Klubu Aktiv, ale všem seniorům,“ připomněla.

Do soutěže se lidé můžou přihlásit prostřednictvím webových stránek Klubu Aktiv, po telefonu nebo přes email. Zdolané metry si každý plavec počítá sám. „V Budějovicích máme padesátimetrový bazén, takže lidé si snadno spočtou, kolik uplavali a potom metry nahlásí u plavčíků. Získali jsme možnost plavat za deset korun na hodinu v době od 7 do 14 hodin v pracovní dny,“ dodala Jana Hartvichová.

Zapojit se můžou i lidé v Prachaticích nebo ve Strakonicích. Do letošního ročníku se přihlásilo celkem 14 českých měst. Akce potrvá až do konce února. Senioři z Českých Budějovic zatím uplavali bezmála 380 kilometrů.

autor: mvo
Spustit audio