Šest krátkých příběhů vypráví dějiny filmu

1. duben 2015

Malé divadlo v Českých Budějovicích má od minulého týdne na repertoáru novinku Filmmakeři. Hra, která propojuje na jevišti svět divadla a filmu, je určená především mladé generaci teenagerů a premiéru režisér Janek Lesák připravil ke Světovému dni divadla.

„Jedná se o autorskou inscenaci našeho souboru, podílel se na ní celý tým. Kupříkladu jeden z herců se stal takovým živým filmovým orchestrem, střídá nástroje, dělá ruchařinu a podobně,“ popisuje režisér.

Tvůrci vypráví šest krátkých příběhů, které dohromady tvoří průřez dvacátým stoletím a dějinami celého filmu. „Diváci uvidí postupy němého filmu, černobílému filmu, až se dostaneme ke sci-fi moderní doby. Každý příběh reprezentuje jiný filmový žánr, v každém z nich je jedno společné téma,“ dodává Janek Lesák.

Inscenací Filmmakeři se českobudějovické Malé divadlo zapojuje do mezinárodního projektu, Plattfrom Shift PLUS, jehož cílem je přivést do hlediště mladé diváky. V rámci projektu má vzniknout čtyřicet představení.

„Došli jsme k zajímavému názoru, že mladé diváky ani tolik nezajímá využití moderních technologií, ale láká je setkání se živými herci a očekávají, že témata hry se jich budou dotýkat,“ říká dramaturg Petr Hašek.

Hra měla premiéru 27. března. Další představení se uskuteční 1. dubna, 18. dubna a 6. května.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio