Sezimovo Ústí stárne. Město proto staví dům s pečovatelskou službou

15. říjen 2017

V Sezimově Ústí začala stavba nového domu s pečovatelskou službou. Radnice za něj zaplatí 83 milionů korun. Poptávka po tomto typu bydlení je ve městě vysoká, téměř 30 procent obyvatel tvoří občané starší 65 let.

„Jsme rádi, protože jsou tady samí staří lidi a nemáme kam jít. Byty jsou v domech, kde jsou jen schody, ale my těžko chodíme.“ „Dokud člověk bude moct, tak bude doma, ale až bude muset lehnout, tak by se hodilo, kdyby tu byla i nějaká lůžka,“ říkají paní Marie a paní Anna, které v Sezimově Ústí žijí přes šedesát let.

Hodně času, celkem čtyři roky, zabrala podle starosty Martina Doležala příprava projektu. „Konečně byla zahájena vlastní fyzická výstavba domu s pečovatelskou službou. Původní předpoklad dokončení byl 19 měsíců od zahájení, ale firma dala najevo, že by chtěla skončit do konce roku 2018. To znamená, že chce zkrátit termín výstavby z vlastních důvodů, má pocit, že by celá akce šla zrealizovat rychleji,“ doplňuje.

Pokud firma splní, co slibuje, první obyvatelé se do nových bytů nastěhují už v únoru roku 2019. Dům s pečovatelskou službou bude stát na místě bývalé mateřské školy v ulici K Hájence. Stavba je rozdělena do dvou etap. V první se vybuduje 26 bytů, v druhé potom zhruba stejný počet.

Vedle budovy bude ještě fungovat denní stacionář a výdejna jídla. Na první fázi město pravděpodobně využije zhruba třináctimilionovou dotaci, ze svého přidá dalších 70 milionů korun.

Nový dům s pečovatelskou službou doplněný Alzheimer centrem plánuje v příštích letech postavit i sousední Tábor a Veselí nad Lužnicí.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio