Sezonu na otáčivém hledišti otevřel Robin Hood. Představení se vrací po třech letech

9. červen 2016

Příběh plný romantiky a dramatických soubojů se vrací před otáčivé hlediště v Českém Krumlově. Činohra Jihočeského divadla tu po tříleté pauze znovu uvádí zbojnickou legendu, která také zahajuje letošní sezónu. Autoři Olga Šubrtová a Martin Glaser hru napsali přímo na míru točně a zámecké zahradě.

„V příběhu jsou ty základní věci, které má mít dobrodružné letní představení - boj dobra proti zlu, boj za lásku, má to šťastný konec, je tam pořád na co se dívat, je tam humor, má to správnou délku, krásné kostýmy,“ doplňuje režisér Martin Glaser.

Hlediště se během představení otočí asi padesátkrát kolem dokola. Herci dokonale skrytí v přírodních kulisách vystupují na jeviště do světel hořících loučí a pochodní. V některých akčních scénách se tu sejde až padesát herců.

Hlavní roli Robina Hooda znovu ztvárňuje Ondřej Veselý. „Překvapilo mě, že na to, že jsme to nehráli tři roky, šlo všechno strašně rychle. Trénovali jsme šerm, ale tělo si to pamatuje, takže jsem to ani nepotřeboval, a text vůbec nebyl problém. Jako bych to naposledy hrál včera,“ komentuje.

Robin Hood se s divadelní točnou rozloučí 18. června. Vystřídá ho komedie Ženy Jindřicha VIII. rovněž z pera Olgy Šubrtové a Martina Glasera. V hlavní dvojroli krále Jindřich a hostinského Jindry se letos poprvé představí televizní herec Petr Rychlý.

Režisér Martin Glaser je s touto volbou velmi spokojený. „Máme za sebou první část zkoušek a Petr do toho vlije obrovské množství energie. To představení bude poměrně dost jiné. Ne že by se měnil text nebo situace, ale on je prostě jiný herecký typ než Oldřich Vízner, takže scény vlastně vyznívají jinak. Myslím, že do představení vlil živou vodu,“ doplňuje.

Jedinou novou premiérou sezony bude opera Leoše Janáčka Příběhy lišky Bystroušky. Inscenaci o životě zvířat a lidí režíruje Lukáš Trpišovský a Martin Kukučka, známí jako umělecký tandem SKUTR. Hrát se bude od 14. do 23. července.

autor: Vendula Kostohryzová
Spustit audio