Silný vítr vyvracel stromy, zastavil dopravu a nechal lidi bez elektřiny

24. únor 2017

Česko ve čtvrtek a v pátek zasáhl silný vítr, který na hřebenech hor dosahuje síly orkánu. V jižních Čechách vichřice vyvrátila desítky stromů a zastavila tak provoz na silnicích i na železnici.

Ještě v pátek dopoledne například vlaky nejezdily na trati z Veselí nad Lužnicí do Českých Velenic, kde spadlý strom zablokoval osobní vlak u Majdaleny. Zastavila se i železniční doprava mezi Horní Planou a Novou Pecí a z Volar do Vimperka.

Hasiči a silničáři měli od večerních hodin přes sedmdesát výjezdů kvůli popadaným stromům v celém kraji. Nejhorší situace byla na Prachaticku a Českokrumlovsku. Například u Dolního Dvořiště museli silničáři odklidit taky zásněžky, které vítr na cestu odfouknul.

Na Jindřichohradecku je stále uzavřená silnice mezi Strmilovem a Českou Olešnou, kde vítr vyvrátil na cestu hned několik stromů ze soukromého lesa. Majitel s jejich odklizením čeká, až přestane foukat. Stále totiž hrozí, že by tam mohly popadat další stromy.

Energetici řeší několik desítek poruch na linkách vysokého napětí. Několik tisícovek domácností je bez elektřiny. „Máme bez dodávek elektřiny zatím Borovou Ladu a Kvildu na Vimpersku, potom obec Studánky na Vyšebrodsku a další domácnosti na území Jindřichohradecka, Lipenska a Prachaticka. Situace se mírně zlepšila, nicméně zůstáváme pořad ve střehu,“ shrnul v pátek ráno mluvčí společnosti E.ON Vladimír Vácha.

Kvůli popadaným stromům je uzavřená silnice mezi Strmilovem a Českou Olešnou
autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio