Skiareály na Šumavě zahájily sezónu, sněhu prý mají dost

13. prosinec 2017

Na českých horách se o víkendu naplno rozjela lyžařská sezona. Střediska hlásí dobré sněhové podmínky, na sjezdovkách většinou leží od 30 do 80 centimetrů mixu technického a přírodního sněhu.

Sněhové radovánky si užívali například návštěvníci jihočeského Skiareálu Lipno. „Jsme rádi, že je sníh, protože některé roky se to vůbec nepovede rozjet hned po Mikuláši, ale je to čerstvé, takové tupé, nejede to, chce to namazat. Musí se to rozjezdit a věřím, že to bude akorát,“ popsal lyžař Radek Hofmann.

Na sjezdovkách podle mluvčího areálu Vojena Smíška leží kolem 50 centimetrů sněhu. „Základ je technický, ale protože padá, tak je to v kombinaci s přírodním sněhem. Aktuálně nám připadlo kolem deseti centimetrů a otevřeli jsme na začátek čtyři tratě a spustili všechny tři čtyřsedačkové lanovky a dětské hřiště,“ uvedl.

Se svými dvěma dětmi dorazili na Lipno Veronika a Petr Kmínkovi z Českých Budějovic. „Na začátek sezóny je to dobré. My sem jezdíme už asi pátým rokem, obě děti se tu naučily lyžovat,“ řekli.

Návštěvníci skiareálu teď mají k dispozici necelé čtyři kilometry sjezdovek, dalších osm kilometrů chtějí provozovatelé otevřít v příštích dnech.

Novinkou sezóny je ski krosová trať prodloužená na 1250 metrů. „Je tam několik klopených zatáček a je postavená tak, aby byla pro normální lidi, ne pro závodníky. Užívají si ji i nejmenší, což je paráda, pro rodinu s dětmi je to zábava na celý den,“ dodal Vojen Smíšek.

Dobré sněhové podmínky hlásí i další skiareály na Šumavě a zhruba půl metru leží i v nedalekém rakouském středisku Hochficht, kde je zatím v provozu přes sedm kilometrů sjezdovek.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio