Školou poteče potok, ve kterém budou žít pstruzi, lipani a raci

25. únor 2018

V útrobách střední rybářské školy ve Vodňanech poteče už zanedlouho potok. Stane se domovem živočichů a rostlin žijících na Šumavě. Podobný model nemají podle zjištění autorů nikde v Evropě. Jeho vybudování proto není úplně jednoduché.

Jedním z autorů je modelář Pavel Böhm. „Celé akvárium se modelovalo z pryskyřice, která se nanese na polystyrenové jádro a vytvoří celou skulpturu,“ ukazuje.

Práce se neobešla bez komplikací. „Původní materiál, který měl být určený do vody, se rozpouštěl. Akvárium bylo namontováno v kovové konstrukci a já jsem se tam jako hlad plazil a jednotlivé díly opravoval tou pryskyřicí. Musím zaklepat, že zatím to funguje bez problémů,“ popisuje Pavel Böhm.

Modelář musel nastudovat hodně materiálů, aby byl model co nejvěrnější. „Viděl jsem mnoho fotografií. Samozřejmě nejde zaznamenat celý potok, ale vybrali jsme nejhezčí úseky, které jsme dali dohromady, aby z toho vznikl jeden kompaktní model,“ říká.

Celé akvárium bude mít samozřejmě i výukový charakter, proto jsou tu skleněné výplně, aby bylo vidět na zajímavou techniku. Čistotu vody zajistí pískový filtr.

Do potoka se zanedlouho nastěhují různé organismy. „Chtěli bychom tam mít pstruha potočního, lipana, je tam prostor i pro bezobratlé, například raky, a samozřejmě rostliny různého druhu tak, jak to v potocích bývá obvyklé,“ vysvětluje učitel Jiří Hronek.

Model šumavského potoka nejenom rozšíří zajímavou akvarijní expozici střední rybářské školy ve Vodňanech, ale pro studenty bude i novou učební pomůckou. „Jednak se budou žáci o akvárium starat a také vlastním provozem určitě zjistí řadu věcí, které lze zobecnit na přírodní proces v reálné přírodě,“ dodává Jiří Hronek.

Pstruzi, kteří budou žít v tomto akváriu, zatím ještě plavou ve Zlatém potoce. Studenti je odchytnou v rámci výuky tento měsíc.

Spustit audio