Snaží se zachránit mizející řemesla, studenty učí opět vyvolávat fotky v černé komoře

6. květen 2015

Nové Art centrum Střední uměleckoprůmyslové školy svaté Anežky v Českém Krumlově se snaží zachránit mizející řemesla. Učí proto tradičním metodám. Studenti tu vyvolávají fotografie v černé komoře, tisknou pomocí hlubotisku nebo vypalují keramiku v peci na dřevo.

Redaktorka Českého rozhlasu Romana Lehmannová nahlédla do keramické dílny, kde studenti pracují s hlínou stejně jako lidé před tisíci lety.

„Při tvarování využíváme různé druhy dřevěných špachtlí. Je to metoda, která se používá od nepaměti. Dochované nálezy jsou staré 25 tisíc let,“ říká Marek Dias, vedoucí výtvarného ateliéru zpracování keramiky.

Modernější jsou podle jeho slov strojní metody, díky nimž sice výrobek vznikne rychleji, ale do jisté míry omezují kreativitu tvůrce. „My se proto snažíme vrátit zpět a ukázat studentům, jak se to dělalo dříve,“ dodává.

Keramické výrobky se vypalují v peci na dřevo zhruba deset hodin. „Povrch je pak dekorován takovými proužky. To je popel, který se v průběhu výpalu nabaluje na povrch glazury, postupně ji taví a vytváří tak zajímavé efekty,“ vysvětluje Marek Dias. Během vypalování se také výrobky zbarvují a každá várka z pece je svým způsobem unikátní.

autoři: Romana Lehmannová , Andrea Poláková
Spustit audio