Stání v parkovacích zónách na Pražském předměstí už kontrolují strážníci

3. leden 2018

Parkování v části Pražského předměstí v Českých Budějovicích je od 1. ledna za peníze. Povolení k stání za modrými pruhy mají jen lidé s trvalým bydlištěm a podnikatelé, kteří zaplatili poplatek na rok.

Dojíždějící mohou využít odstavné parkoviště, nebo zaplatit odpovídající hodinový tarif za stání na místech označených bílými pruhy.

„Rezidenti a abonenti, pokud mají zaplaceno, mají právo parkovat v modrých zónách. Budou se kontrolovat SPZ aut. Ostatní mohou zaparkovat v takzvaných bílých zónách, kde jsou bílé pruhy a parkovací automaty. Mohou zaplatit v automatu, nebo přes mobilní aplikaci,“ upřesňuje náměstek primátora František Konečný.

V modrých zónách mohou parkovat i návštěvy nebo například řemeslníci. Zaplatí za to pomocí mobilní aplikace vyšší sazbu a mohou tam stát maximálně tři hodiny.

Strážníci kontrolují zaplacení parkovného v ulicích Pražského předměstí elektronicky přes registrační značky.

U automatu lidé nedostanou žádný lístek. „Na automatu navolí registrační značku svého vozidla. Ta se po potvrzení odešle do systému a strážníci pomocí mobilní aplikace zjistí, zda řidič zaplatil,“ vysvětluje mluvčí městské policie David Štýfal.

Navíc již brzy bude mít městská policie ve svém voze speciální kameru na čtení registračních značek.

„Automatický systém bude fungovat tak, že po vyhodnocení, kdo nemá zaplaceno, bude přes městskou policii a správní odbor vygenerován dopis, který automaticky dojde na adresu toho, kdo je zapsán jako vlastník vozidla. Takže se to dozvíte v okamžiku, kdy vám přijde obsílka, že máte zaplatit pokutu,“ dodává náměstek František Konečný.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio