Stará paní o berlích odmítala při povodni opustit Milenovice. Evakuovali ji jako poslední

8. srpen 2017

Řeka Blanice zaplavila přesně před patnácti lety obec Milenovice na Písecku. Své domovy museli na týden opustit všichni obyvatelé. Blanice se stala nevítaným hostem v 75 domech, ve kterých bylo přes metr vody. Ničivá povodeň se nesmazatelně vryla do paměti místních lidí.

„Pohled z tohoto mostu v srpnu 2002 byl na jedno obrovské jezero. Pomalu se nedalo dohlédnout konce,“ vzpomíná velitel sboru dobrovolných hasičů v Milenovicích Václav Šupitar na mostě nedaleko jezu na řece Blanici.

Ve vsi bylo zvláštní místo na křižovatce. „Směrem od Vodňan na Protivín byl velký a silný proud vody, který přinášel plující předměty, hlavně klády, dřeva. Tady se teprve před nedávnem jeden dům prodal a začíná se opravovat, je na něm vidět ještě výška té vody. Je tu zničená omítka do výše asi dva metry,“ ukazuje.

Dodnes se Václavu Šupitarovi vybavuje jeden zážitek. „Museli jsme už s traktorem dojet pro jednu starou paní o berlích, která nechtěla opustit Milenovice. Pro ni už jsme museli přelézat přes plot a vyvádět ji. Abych ji naložil na traktor, musel jsem se potopit celý pod vodu a zvedat ji. Evakuovali jsme ji jako poslední občanku z Milenovic,“ vypráví.

Nedaleko křižovatky má dům Jaromír Kejšar. Jeho vzpomínky na povodeň jsou stále živé. „První vlna byla ve čtvrtek, to bylo asi 30 centimetrů. Vevnitř jsme měli vodu, začali jsme vysoušet, dali jsme nábytek na špalky. A v pondělí přišla další vlna, ta už všechno zničila, zbyly tak akorát kamna,“ popisuje.

Jeho pocity při vzpomínání na povodně roku 2002 jsou smíšené, chvíli se směje, ale má i slzy v očích. „Je to život, přináší zkrátka radosti i smutky a ztráty. Moc mě mrzelo, že jsem přišel o dobrou sbírku knih a také památeční fotografie, takže nemám ze starých období nic. Je to smutné, ale život jde dál,“ komentuje.

Vedle domu Jaromíra Kejšara vyrostl zbrusu nový dům. Od ostatních se liší - je asi ve dvoumetrové výšce, stojí na betonových pilířích. Jeho majitelka Jana Sajlerová vysvětluje, že při další velké vodě v roce 2013 byl na zahradě metr vody. „Takže jsem neměla jinou možnost, než postavit dům takhle. Od bydlení tady mě ale povodně neodradily, mám to tu moc ráda a mám tu maminku a rodinu, tak jsem potřebovala být jedině tady,“ komentuje.

Povodeň v srpnu 2002 v Milenovicích na Písecku

Ani po patnácti letech Milenovice nemají žádná protipovodňová opatření. Ale už by to nemělo dlouho trvat. Kolem obce by měla vést odtoková stoka, která zadrží v případě povodní vodu z řeky Blanice.

Povodeň v srpnu 2002 v Milenovicích na Písecku
Spustit audio