Starý dům, v němž zemřela vyšinutá žena, se stal inspirací pro balet Klíče odnikud

3. duben 2018 11:14

Celovečerní baletní inscenaci s názvem Klíče odnikud uvádí Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích. Autorem i režisérem je choreograf Petr Zuska, někdejší šéf baletu Národního divadla v Praze. K autorskému divadlu ho inspirovala návštěva starého domu.

Výchozím momentem byly pro Petra Zusku Dvořákovo Requiem a Janáčkův klavírní cyklus Po zarostlém chodníčku. Na jedné straně monumentalita a na druhé jistá intimita. Až pak se k hudbě přidal příběh.

„Celé to představení je ovlivněné mým zážitkem z návštěvy starého domu po prarodičích, který byl v posledních letech obýván jednou vyšinutou paní, starou schizofreničkou, která tam potom v naprosté samotě i zemřela,“ vypráví.

„Já jsem tam přišel jen pár týdnů potom, co odvezli zbytky jejího těla, a najednou jsem byl konfrontovaný s její samotou, jejím šílenstvím, jejím strašným strachem, který tam pořád visel ve vzduchu, pochopitelně se smrtí a zároveň s mými dětskými vzpomínkami na prostor, kde jsem od dětství nebyl,“ dodává Petr Zuska.

Inscenace Klíče odnikud, kterou uvádí balet Jihočeského divadla v Českých Budějovicích

Právě schizofrenie se promítla i do pojetí hlavní postavy inscenace. ONA je zároveň tanečnice i pianistka. „Jsou to dvě postavy v jedné. Tanečnice z jeviště vůbec nesleze a pianistka se nejdřív neobjevuje vůbec, pak jednou za čas a pak čím dál tím víc,“ prozrazuje autor.

V roli pianistky se objeví i Božena Steinerová, česká klavírní virtuoska. „Ona vlastně v tom představení i hraje. Pochopitelně po ní nechci žádný balet, žádné taneční kroky, ale i tak je to pro ni velmi těžké. Myslím, že z toho má tak desetkrát větší nervy než z celého hraní klavír, ale moc jí to jde,“ popisuje Petr Zuska. Janáček tedy zní živě na pódiu, klavír je součástí minimalistické scény.

Inscenace Klíče odnikud, kterou uvádí balet Jihočeského divadla v Českých Budějovicích

Petr Zuska nespolupracuje s Jihočeským divadlem poprvé, diváci už znají tři jeho choreografie. Také proto ho na jih Čech opakovaně přizval i současný šéf baletu Lukáš Slavický. „Na nové inscenaci se mi líbí ta muzikalita, úžasná hudba a choreografie, kterou Petr Zuska na tuto hudbu vytvořil. Je nesmírně citlivá k té hudbě, což se také ne vždy stává. Druhou věcí je obsah, ta inscenace nemá úplně konkrétní děj, ale jsou tam momenty, kterým rozumí úplně každý, je tam láska, je tam vlastně i trošku násilí a potom čistá krása a radost ze života,“ uvedl.

Taneční divadlo Klíče odnikud se hraje divadelním sále českobudějovického Metropolu. Nejbližší představení jsou na programu 14. a 20. dubna.

autor: pku
Spustit audio