Stážisté z celého světa vypráví gymnazistům v Třeboni o své kultuře

28. únor 2018

Indonéský pop, čínštinu nebo brazilskou sambu uslyšíte tento týden z učeben třeboňského gymnázia místo češtiny nebo biologie. Diskutuje se tady o islámu, zahraniční politice i o populárních zpěvácích.

Učitele na týden nahradila skupina šesti zahraničních stážistů z projektu Edison. Studenti z celého světa spolupracují s třeboňským gymnáziem už čtvrtý rok.

O své zemi a kultuře tu mluvil například Malajsan Lim. Po hodině ho celá třída vzala na prohlídku města, která s ohledem na extrémní mrazy nemohla trvat dlouho.

Dvaadvacetiletý Lim je v Evropě poprvé. Hlavní rozdíl cítí na vlastní kůži. Je mu zima, nikdy neviděl sníh a poprvé v životě zažívá mráz mínus patnáct stupňů.

Skupinu šesti zahraničních studentů má na starost angličtinářka Adéla Holubová. Jejich plánovaný program měnit nebude, i když stážisté pochází většinou ze zemí, kde jsou průměrné teploty kolem třiceti stupňů. „Já si myslím, že oni do toho projektu šli s tím, že si něco vyzkouší, takže bych byla pro, aby si českou zimu vyzkoušeli se vším všudy,“ říká.

Studenti třeboňského gymnázia projekt Edison chválí. „Je to pro mě zajímavé tím, že se přiučím něco o nových zemích a také kvůli angličtině. I když to je tedy někdy těžké, někteří mají takový přízvuk, že je jim těžké rozumět,“ komentuje Kateřina.

„Myslím, že v dnešní době je takový projekt poměrně důležitý, hlavně kvůli tomu, že se v České republice se zvedají určité emoce v souvislosti s migrační vlnou. Tohle by mělo mladší generaci seznámit s jinou kulturou a naučit větší toleranci,“ dodává Šimon.

Zahraniční studenti putovali po jihočeských školách sedm týdnů, jejich cesta končí v neděli.

Třeboňské gymnázium už čtvrtým rokem spolupracuje se zahraničními stážisty. O své zemi a kultuře tu mluvil například Malajsan Lim
autor: pfr
Spustit audio