Stodola na hradě ve Strakonicích se proměnila v peklo

5. prosinec 2016

O adventních trzích se ve Strakonicích otevřely brány pekelné. Členové skupiny historického šermu Markýz proměnili v sobotu stodolu strakonického hradu v peklo. Čerti ji obsadili hned po poradě v klubovně.

„Teď se nacházíme v klubovně skupiny historického šermu Markýz, která už dvacet let peklo ve Strakonicích na hradě organizuje,“ říká na začátku porady Josef Vejvoda, který se promění v Lucifera.

K tomu je podle něj třeba hlavně odvaha. „Zástupy těch dětiček jsou poměrně vyčerpávající. Neustále se to opakuje dokola - neuklízení, zlobení, neposlouchání, nechtějí jíst, tráví moc času u počítače, nechtějí spát,“ vyjmenovává.

Vrátným u pekelných bran je Petr Černý. „K proměnění stodoly v peklo používáme různé kuriozity, které jsou součástí například naší mobilní mučírny. Vidíte zde svíce, kotle, provazy háky a maskovací celty. Děti brečí, ale ve chvíli, kdy vycítíme, že je situace horší, tak jsou čerti hodní,“ popisuje.

Ve frontě do pekla stál například Marek Rys z Volyně, který dorazil s manželkou a dvěma dětmi ve věku sedm a pět let. „Já myslím, že by se nějaké hříchy našly. Malý zlobí a nechce hrát na flétnu. Myslím, že ho čerti alespoň na chvíli napraví,“ komentoval.

autor: Václav Malina
Spustit audio