Stovky studentů Jihočeské univerzity skládají promoční slib

29. červen 2017

Koncertní síň Otakara Jeremiáše v Českých Budějovicích je v obležení slavnostně oblečených studentů. V těchto dnech v ní skládají novopečení magistři i bakaláři promoční slib. Na slavnostní okamžik se sjíždí, někdy i z daleka, také desítky rodičů a příbuzných.

Při slavnostním aktu studenti mimo jiné slibují, že poznatků a dovedností, které nabyli během studia, budou využívat v souladu s ideály humanity, svobody a demokracie.

Promoční slib už složily například Veronika Urbanová a Michaela Zvoníčková. „Bylo hrozné vedro, ale je to hezký okamžik, takže si to užíváme.“ „Tréma byla spíš při státnicích, teď už je to taková oslava titulu,“ komentovaly.

V promočním kolegiu byl prorektor Bohumil Jiroušek. Podle něj má slavnostní slib na závěr studia smysl. „Já se domnívám, že nějaké tradice bychom dodržovat měli, že to k našemu životu patří. A možná nejde jen o to, že je to tradice, ale také o to, že máte čas se zastavit, zamyslet se. Hraje to ve vašem životě nějakou roli, podobně jako třeba svatba,“ řekl.

Zároveň ale přiznal, že v horkém počasí mu ve svátečním taláru zrovna moc příjemně nebylo. „Když jsou promoce v lednu nebo v únoru, tak je talár mnohdy naopak vítaný,“ dodal s úsměvem.

Tento týden skládají promoční slib studenti všech fakult Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích kromě Filozofické. Její studenti se dočkají slavnostního okamžiku druhý týden v červenci.

autor: Lenka Nechvátalová
Spustit audio