Stovky žab v Píseckých horách zachrání speciální tunel

20. březen 2015

Studenti písecké lesnické školy v těchto dnech instalují speciální zábrany pro obojživelníky. V Píseckých horách mají ochránit stovky mnohdy vzácné živočichy před koly projíždějících automobilů. Pod silnicí už vede speciální roura, která slouží jako tunel. Ruční práci vyžaduje stavba speciálních zábran.

„Zábrana má specifickou výšku, je trvanlivá. Dělají se vždycky dva záhyby. Jeden záhyb v horní části je pro ocasaté obojživelníky, záhyb dole se zahrne hrabankou nebo hlínou,“ vysvětlil Českému rozhlasu David Schwedt z písecké radnice.

Pod zábranami jsou zapuštěné také kyblíky, které slouží jako žádoucí pasti, pokračuje herpetolog Jan Švorc: „Nám jde o to, aby živočichové, kteří jdou podél zábran, do těch kbelíků spadli a mohli být následně přeneseni bezpečně přes silnici,“ dodává Švorc.

Roura pro obojživelníky

Kromě foliových bariér je pod silnicí vzpomínaná roura, která obojživelníkům poslouží jako bezpečný tunel při cestě do asi sto padesát metrů vzdáleného rybníku. „Roura je dlouhá asi sedm metrů a pak je čeká ještě cesta do rybníka, kde se rozmnožují a dále vyvíjí,“ říká na závěr Jan Kotiš.

autoři: Jitka Cibulová Vokatá , mik
Spustit audio