Strakonické restaurace v objektech města smějí čepovat jen místní pivo

29. květen 2017

V hospodách v majetku města Strakonice se bude čepovat výhradně pivo z tamního pivovaru. Strakoničtí radní to považují za podporu pivovaru, který město vlastní. Antimonopolní úřad ale nevyloučil, že se může jednat o porušení zákona o ochraně hospodářské soutěže.

„Město Strakonice je vlastníkem Měšťanského pivovaru a rada se rozhodla, že restaurační zařízení, stánky a podobné objekty si pronajme Měšťanský pivovar a on je bude dál pronajímat,“ vysvětlil místostarosta Milan Jungvirt.

„Je to snaha oprostit radu od těchto komerčních prostor, aby v podstatě nerozhodovala o komerčních prostorách, ale jestliže se to týká piva, ať o tom rozhoduje pivovar,“ dodal.

V nových nájemních smlouvách je ustanovení, že se bude točit výhradně strakonické pivo. „Když vlastníme Měšťanský pivovar a vlastníme restaurace, tak vidíme jako logické, že stejný majitel si nebude pouštět do svého objektu konkurenci. Je to podpora Měšťanského pivovaru. Z pozice města se to občanům zdá zvláštní, že město údajně omezuje konkurenci, ale když si to člověk představí sám na sebe, že člověk vlastní pivovar a restauraci, tak je logické, že v restauraci budu prodávat své pivo,“ říká Milan Jungvirt.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zatím neprověřoval, jestli je takový postup v pořádku. „Úřad má v tuto chvíli pouze velice kusé informace o tomto případu. Neprojednával ho ani v rámci šetření podnětu ani v rámci správního řízení, nicméně nelze vyloučit, že město porušuje zákon o ochraně hospodářské soutěže. Zákon uvádí, že orgány veřejné správy nesmějí svým jednáním zvýhodňovat určité soutěžitele,“ uvedl mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

Místostarosta Strakonic pochybení odmítá. Stávající nájemci podle něj strakonické pivo stejně prodávali. Teď bude vše jenom na papíře. „Ve Strakonicích je asi čtyřicet hospod. Jestliže se dotýkáme třech, nemůže jít o ovlivňování čehokoliv,“ říká.

„Strakonické pivo jsme čepovali doteď, převážná většina našich zákazníků jsou turisté, kteří strakonické pivo vyžadují, jsou s tím spokojení,“ reaguje František Náprstek provozovatel restaurace Hradní sklípek, kterého tedy nová smlouva nijak neomezí.

Martin Hoch provozuje restauraci v místní části Dražejov. „Rozhodně jsem rád za to, že to jde pod pivovar, protože alespoň snad s nimi bude jiná domluva než s městem,“ komentuje.

Kvůli rozporům o sortiment piva zůstává zavřený rockový klub Křemelka. Zájemce o jeho provozování se s radními nedohodl.

autor: Václav Malina
Spustit audio