Strážníci zachraňují psy z rozpálených aut a kontrolují pijáky alkoholu

3. červenec 2015

Smrt v autě najdou v létě desítky psů. Na vině jsou nezodpovědní majitelé, kteří je ve vedrech nechají v rozpáleném voze. Takto uvězněná zvířata často nacházejí městští policisté.

Při současných teplotách může být v autě až 70 stupňů. Strážníci proto musí rychle jednat. „Když psa najdeme, voláme na operační středisko, jestli nám zjistí majitele vozidla. Dále můžeme podle situace přivolat veterináře, hasiče a státní policii,“ popisuje strážník Martin Janeček.

Podle mluvčí budějovické městské policie Věry Školkové se přitom rozhodně nejedná o ojedinělé případy. „Máme také mnoho oznámení od občanů, kteří vidí psy v autech. Na místo ve většině případů vyrážejí psovodi a odchytáři, kteří jsou speciálně vyškolení a mohou posoudit zdravotní stav zvířete,“ říká.

Pobyt v rozpáleném autě může psa stát i život. Podle veterinářky Lucie Míkové stačí jen několik minut „Patnáctiminutový až půlhodinový pobyt v rozpáleném autě už může mít velmi kritické následky. Když k nám zvíře přivezou v kómatu, je to obrovský problém.“ zdůrazňuje.

Za toto nezodpovědné chování hrozí majitelům psů pokuta až ve výši 50 tisíc korun. Policisté mohou zvíře i odebrat.

Strážníci městské policie se v Českých Budějovicích zaměřují také na popíjení alkoholu na veřejnosti. Ve městě platí už rok vyhláška, která konzumaci mimo restaurace zakazuje. „Platí to především v parcích, u zastávek nebo škol,“ doplňuje Věra Školková.

Vyhláška se vztahuje na pití piva, vína i tvrdého alkoholu. Nevztahuje se na restaurace s předzahrádkou, ani na kulturní nebo sportovní akce

Spustit audio