Stromy oslabené suchem jsou v zimě pro kůrovce velmi snadnou kořistí

19. leden 2018

Mírná zima neprospívá lidskému zdraví ani lesům. V půdě je stále málo vody, a tak přežijí i škůdci. Navíc mizí přirozená regulace zvěře. Srnčí i divoká prasata se snáz přemnoží a rovnováha v lese je narušená.

V lokalitě Bor kousek od krajského města vedoucí provozu společnosti Lesy a rybníky České Budějovice Ladislav Laluch rýpe nohou do země, aby zjistil, jestli je v lese vlhkost. „Vidíme, že ta vláha se tady nenachází. Když se rýpne trochu níž, je tam prach, vláha lesu dlouhodobě chybí,“ říká.

Problémem je, že v posledních letech se neustále opakují mírné zimy. „Ty porosty nejsou v takové síle a strom se stává snadnou kořistí. U kůrovce v současné době přezimují všechna stádia, od vajíčka po dospělého brouka,“ vysvětluje Ladislav Laluch.

Když se podívá pod kůru, vidí zbytky chodeb. „Znamená to, že ten brouk se vyvinul a přelétnul a zavrtal se do dalších stromů. Stromy jsou oslabené a v podstatě se stávají lapáky na kůrovce nastojato, jsou pro něj atraktivní,“ připomíná.

Mírná zima ovlivňuje také populaci zvěře. „Nedochází k takovému velkému úhynu slabších kusů, protože mají daleko pestřejší skladbu potravy a dostanou se k ní snadněji. Dá se říct, že i ta srnčí zvěř je přemnožená,“ doplňuje Ladislav Laluch.

Výhodou mírné zimy je to, že lesníci mohou zpracovávat dál kůrovcové dřevo. Při sněhové nadílce a mrazech by to bylo složitější.

Spustit audio