Student vymyslel důmyslný systém na odpalování ohňostrojů. Investoři mu nabízejí miliony

Podnikatelé se o něj perou, a to je mu teprve dvacet. Matěj Zeman z Písku vymyslel odpalovací systém na ohňostroje. Odpálí pyrotechniku za minimální náklady a navíc bez rizika zranění. S projektem uspěl i v soutěži podnikatelských záměrů Jihočeské univerzity Invest Day a investoři už mu slibují miliony.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

S odpalovacím systémem na ohňostroje uspěl Matěj Zeman v soutěži podnikatelských projektů Jihočeské univerzity Invest Day

S odpalovacím systémem na ohňostroje uspěl Matěj Zeman v soutěži podnikatelských projektů Jihočeské univerzity Invest Day | Foto: Helena Šokčevićová

Matěj si k odpálení ohňostroje nese celkem velký kufr. „V desetikilovém kufru se ukrývá odpalovací zařízení, které dálkově odpaluje ohňostroj. Je to vlastně i zařízení, které kontroluje, jestli je všechno správně připojené,“ říká Matěj.

Na samotném odpalovacím zařízení je mnoho tlačítek. „Těch čudlíků je tu 32, ale pomocí multiplexovaných výstupů, což vlastně mám jako první v České republice, je možné odpálit až 192 pyrotechnických těles nezávisle na sobě,“ vysvětluje.

Přehrát

00:00 / 00:00

O důmyslný systém na odpalování ohňostrojů, který vymyslel Matěj Zeman, se zajímala redaktorka Romana Lehmannová

A v čem je vlastně odpalovací systém tak výjimečný, že zaujal i podnikatele, kteří chtějí Matěje podpořit?

„Na světě takové zařízení ještě neexistuje, které by bylo multiplexované, aby stačilo takto málo tlačítek, které odpálí tolik pyrotechniky. Oproti konkurenci má poměrně nízké výrobní náklady,“ říká Matěj.

„A při profesionálních ohňostrojích to může předejít tomu, že v případě, že se převrhne třeba moždíř s kulovou pumou, tak tohle zabraňuje tomu, aby se to při převrácení neodpálilo do diváků,“ doplňuje.

O odpalovací pulty se zajímá od 12 let

Vývojem odpalovacích pultů se podle svých slov zabývá od dvanácti let. Zkušenosti a dobrý nápad by ale zřejmě nestačili. K realizaci jsou třeba peníze. Ale i ty už má Matěj jisté. Vyhrál totiž soutěž Invest Day Jihočeské univerzity. Díky tomu si ho všiml investor Vojtěch Kačírek z českoněmecké softwarové firmy.

„Všechny nás zaujalo, že byl jeden z mála, který si udělal marketingový průzkum trhu. Zjistil prodejnost produktu,“ říká spolumajitel českoněmecké softwarové firmy Kačírek.

O odpalovací systémy na ohňostroje se dvacetiletý Matěj Zeman zajímá už od dvanácti let | Foto: Helena Šokčevićová

Nyní firma uvažuje, že by využili nějaké zajímavé ohňostroje nebo efekty pro speciální marketingové nebo PR účely. „To by se třeba nabízelo v případě, že bychom uměli udělat aplikaci pro iPhone, že by třeba přes wi-fi šly ohňostroje odpalovat,“ doplňuje Kačírek s tím, že firma by mohla do projektu investovat několik milionů korun.

Matěje Zemana tak čeká ještě spousta práce s manažery, to může trvat ještě přibližně rok. Pak bychom se mohli ohňostrojů od Matěje Zemana dočkat i na českém trhu.

Romana Lehmannová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme