Suchdol shání lékaře, jako jediné město v kraji by na něj mohl dostat příspěvek

3. květen 2016

V Suchdole nad Lužnicí chybí praktický lékař. Zubaře zase hledali ve Slavonicích. Zatímco příhraniční město už problém vyřešilo, v Suchdole se to nedaří. Město se tak dostalo na seznam těch, která by mohla pro nového lékaře získat od státu až půl milionu korun na zařízení nové praxe.

„Určitě tady lékař chybí, je tu jen jeden a má dlouhé čekací doby.“ „Vždycky tu byli lékaři dva, teď šla paní doktorka do důchodu a druhý lékař na to zůstal sám a absolutně nestíhá,“ říkají obyvatelé Jan Janoch a Jiří Volter.

Takový názor má v Suchdole nad Lužnicí víc lidí, radnice se proto pokusila nového praktického lékaře do města sehnat. Výběrové řízení, které vypsala, ale bylo neúspěšné. Žádný lékař se do něj nepřihlásil.

„Jsem ve spojení se Svazem měst a obcí, hledám cesty, jak oslovit lékařskou obec, ale samozřejmě beru v potaz i skutečnost, že velké množství lékařů chybí i v nemocnicích. Popravdě řečeno, je to hledání jehly v kupce sena. Lékaři, kteří vystudují, zřejmě dají přednost nemocnici před působením ve městě velikosti Suchdola nad Lužnicí,“ říká starosta Luboš Hešík.

Suchdol nad Lužnicí se tak jako jediné město v Jihočeském kraji dostal na seznam měst, která by od státu mohla získat až půlmilionovou podporu pro nového lékaře. Polovina by byla na zařízení ordinace, druhá polovina na plat sestry.

Nového lékaře je ale připravené podpořit i samo město. „Držíme více než deset let byt velikosti tři plus jedna na sídlišti, kde nás roční provoz stojí kolem třiceti až čtyřiceti tisíc. Jsou k dispozici městské prostory, kde by mohla vzniknout ordinace, ale ozývají se i privátní vlastníci, kteří nabízí objekty typu rodinného domu, kde by nahoře v podkroví mohla bydlet rodina lékaře a dole jsou už přizpůsobené prostory, které je možné snadno upravit na ordinaci,“ popisuje Luboš Hešík.

Suchdol nad Lužnicí řeší i to, jak naložit bývalými kasárny uprostřed města. A právě nové zdravotnické středisko je jednou z variant.

autor: hoch
Spustit audio