Šumavské obce zřejmě nebudou upravovat běžecké trasy. Porušovaly by prý zákon

11. prosinec 2017

Novela zákona o ochraně přírody a krajiny, která platí od června letošního roku, je opět tématem diskusí. Letos kvůli ní zřejmě nebude strojovně upravovaná například trasa pro běžkaře z Modravy na Březník. Jde přitom o jednu z nejvíce vyhledávaných tratí.

Běžecké trasy na Šumavě se mohou protahovat od 15. prosince. Na Březník ale zatím rolba nevyjede. „Máme trochu problém s novelou zákona o ochraně přírody a krajiny, protože první zóny se mění na zóny přírodní a zároveň zóny s omezeným vstupem,“ vysvětluje starosta Modravy Antonín Schubert.

Regulace, kterou zákonodárci schválili, podle něj znamená, že v přírodní zóně nelze vyznačovat nové turistické trasy, přičemž se trochu pozapomnělo na lyžařské trasy. „Spousta lyžařských tras není vedena po trasách vyznačených klubem českých turistů,“ připomíná.

Úpravu běžecké trasy řeší i na Kvildě. Podle starosty Václava Vostradovského zatím není jisté, jestli se bude protahovat stopa k Pramenům Vltavy.

Správa Národní parku Šumava to ale vidí jinak. „Novela zákona o ochraně přírody a krajiny nijak neomezuje najíždění běžkařských stop v zimě. Strojová údržba je de facto údržba turistických tras, a tedy činnost povolená za určitých podmínek i v nejcennějších přírodních zónách. Navíc všechny spolky a obce, které provádějí údržbu bílé stopy na Šumavě, mají vydané platné výjimky pro tuto činnost,“ uvedl mluvčí Jan Dvořák.

Svaz obcí národního parku už od ministerstva životního prostředí obdržel k tématu vyjádření. Uvádí se v něm, že pod pojem turistické trasy spadají i trasy pro běžecké lyžování, a je tedy možné je upravovat. Zároveň je tam ale napsáno, že údržba může být v přírodní zóně prováděna jen výjimečně, je-li to nezbytné z důvodu ochrany života a zdraví osob, ochrany majetku nebo ochrany přírody.

Podle předsedy svazu a starosty Kašperských Hor Petra Málka je toto vyjádření nejednoznačné a svaz si nechá vypracovat jeho právní rozbor. Zároveň už také požádal o stanovisko Inspekci pro životní prostředí, která by případné přestupky obcí řešila.

Dokud se tedy situace nevyjasní, obce zřejmě některé stopy na Šumavě upravovat nezačnou. „Pokud z ministerstva nepřijde uspokojivé vyjádření, tak tu trasu upravovat strojově opravdu nebudeme, protože nemíníme porušovat zákon,“ uzavírá Antonín Schubert.

autor: en
Spustit audio