Šumavské skiareály hledají do škol lyžování desítky instruktorů

23. říjen 2017

Nedostatek brigádníků mají skiareály na Šumavě. Nejvíc chybí instruktoři lyžování. Skiareál Lipno jich hledá stovku, desítky chybí i ve Skiareálu Zadov, na Kvildě shání nejen učitele lyžování, ale i sezonní vlekaře.

Na louce ve Skiareálu Lipno brzy vyroste výukový park. V zimní sezoně se tu vystřídají denně desítky lyžařských instruktorů. „Ideální instruktor je ten, kdo má vztah k tomu, co učí, dokáže si svůj pohyb představit, dejme tomu i zrcadlově, ví, co má dělat se svým tělem, a hlavně to umí předat,“ říká šéfinstruktor Petr Fürbach.

Důležité je, aby učitel lyžování dokázal vše vysvětlit vhodnou formou lidem různého věku. „Musí mít vztah k lidem od malých dětí k dospělákům. Myslím si, že kdo nemá vztah k dětem, se nestane dobrým instruktorem,“ připomíná Petr Fürbach.

Lyžaři si obvykle myslí, že správný instruktor by měl umět dobře lyžovat. To je ale podle Petra Fürbacha spíš bonus. „Kdo umí dobře lyžovat, ví, co může na lyžích dělat, co jednotlivý pohyb znamená, ale musí být hlavě dobrý učitel, aby to uměl předat. Musí mít v sobě empatii, aby se dokázal vcítit a opravdu namotivovat děti i dospělé, aby získali pocit, že jim to jde, a aby je to hlavně bavilo,“ dodává.

Skiareál Lipno spolupracuje s Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích. Přesto mu ale do ideálních stavů chybí desítky instruktorů.

autor: pfr
Spustit audio