Švédský film Muž jménem Ove vybrali diváci Slavonice Festu jako nejlepší

7. srpen 2017

Vyhlášením vítězů v kategorii studentský film a Cenou diváků skončil Slavonice Fest. Filmový a hudební festival navštívilo přes 12 tisíc lidí z celé republiky i z příhraničních obcí Rakouska, nejvíc jich přijelo na víkend. Akci provázela neformální a uvolněná atmosféra.

Vítězným snímkem v soutěži studentských filmů se stal animovaný Happy End od Jana Sasky. Kromě odborné poroty rozhodovali i diváci, ocenili švédskou adaptaci knihy Muž jménem Ove.

Ředitel festival Ondřej Trojan soutěže moc rád nemá, ale líbí se mu, když hodnotí diváci. „Musím říct, že jejich vkus je vytříbený. To ukazují vítězné snímky z minulých let, které pak dostaly třeba Oscary nebo jiné ceny. Máme tady takové sofistikované publikum, a to nás těší,“ komentoval.

Publikum se do Slavonic vrací - na filmy, muziku i kvůli neformální atmosféře. Platí to třeba o Markétě z Prahy. „Dneska už jsem viděla třetí film, ještě půjdeme večer na promítání a zkusím stihnout i koncert kapely Krucipüsk. Je to nádhera,“ pochvalovala si.

I kvůli zvyšujícímu se zájmu diváků uvažuje Ondřej Trojan pro příští rok o rozšíření počtu filmových sálů. „Hledáme tady osmý sál, máme jeden vyhlídnutý, je to také stodola, pěkná. Doufáme, že ji vybojujeme, protože letos už se nám stávalo, že se diváci nevešli do sálu,“ řekl.

Výtvarník František Skála si tentokrát prožil celý Slavonice Fest aktivně. „Působilo to tu na mě pozitivně, užil jsem si to. Jeli jsme se dvakrát koupat, byly tady naše děti s vnoučaty a viděl jsem asi pět dobrých filmů, takže jsem spokojený,“ dodal.

A to je důvod, proč se diváci na festival vrací. Stihnou si užít nejen kulturu, ale i okolní přírodu a noční mejdany.

O víkendu vyvrcholil Slavonice Fest. Vystoupilo trio Ivana Hlase
autor: pku
Spustit audio