Svou energii vkládají děti do hry na bubny, Hakuna Matata baví už téměř deset let

25. prosinec 2015

Hakuna Matata znamená ve svahilštině žádný problém. Bezstarostná jsou i vystoupení stejnojmenného dětského bubínkového souboru z Jindřichova Hradce. Děti v batikovaných šatech, hrající na bubny neobvyklé písně, se pomalu stávají fenoménem. Ročně odehrají kolem dvaceti koncertů.

Soubor působí v Jindřichově Hradci už téměř deset let a od začátku ho vede Roman Urban. „Já počítám těch deset let od doby, kdy jsme začali být úplně samostatná jednotka jako rytmický orchestr. Předtím jsem působil u jednoho pěveckého sboru. Začalo to tím, že kolega chtěl zdokonalit sbor v rytmu a oslovil mě, protože věděl, že hraju na různé rytmické nástroje,“ vzpomíná.

Děti v Hakuna Matatě hrají na bubny z Afriky nebo z východního světa. Těm zkušenějším půjčuje Roman Urban i vlastní nástroje. Podotýká ale, že každý buben vyžaduje trochu jinou techniku hraní.

Všechny skladby na repertoáru jsou originální. „Jsou naše vlastní, z mé fantazie nebo i z fantazie dětí. Hodně vycházíme z toho, co vznikne při cvičení,“ říká Roman Urban.

Cesty do souboru jsou různé, někoho přivede láska k hudbě a rytmice, někdo sem přichází vybít svou energii. „Já jsem chodila už do sboru, u kterého vznikla rytmická sekce, takže jsem tu od začátku,“ říká Johana.

„U mě to začalo tím, že jsem jako malý mlátil do stolu. Neměl jsem žádný rytmus, ale chtěl jsem vybít energii. Rodiče mě vzali sem, najednou to získalo rytmus a mě to začalo hodně bavit,“ přiznává čtrnáctiletý Vašek, který bubnuje už sedmým rokem.

K desátému výročí dostane Hakuna Matata nové kostýmy a trochu se změní i vystoupení. K samotné hře na bubny a zpěvu přidají děti také choreografii.

autor: hoch
Spustit audio