Tábory musí přizpůsobovat program chladnějšímu počasí a dešti

27. červenec 2017

Tropické teploty vystřídalo v posledních dnech na jihu Čech ochlazení až o 15 stupňů a déšť. Počasí mění program turistů i dětí na letních táborech. V příhraničí v blízkosti obce Rapšach na Jindřichohradecku uprostřed lesa s počasím bojuje 103 dětí.

„Je to složitější, ale jde to. Měli jsme tu i deště, takže lítáme venku a zavazujeme stany, ale dá se to zvládnout. Oblékáme mikiny, tepláky. Minulý týden jsme se koupali, tenhle týden bude jiný,“ popisuje vedoucí Karolína, v jejímž oddíle jsou chlapci ve věku devět a deset let.

„Je zima hlavně večer a v noci, takže se přikrýváme dekami, nebo si bereme několik vrstev oblečení,“ dodává starší tábornice z oddílu Princezny.

Vedoucí tábora Petra Augstenová se počasí nebojí. „Každý den jdou určitě ven. Ve chvíli, kdy nelije jako z konve, se snažíme, aby i při drobném dešti šli do lesa. Vezmou holínky, pláštěnky a je to pro ně dobrodružství. Děti jezdí i na kole, a když mohou projíždět kaluže, bahno, tak to pro ně teprve začíná být dobrodružné,“ říká.

Počítá se ale samozřejmě i s náhradní variantou. Pokud bude vytrvale pršet, program se přesune do jídelny nebo do hangáru.

autor: pfr
Spustit audio