Také menší skiareály na Šumavě dokončují modernizace před sezonou

22. listopad 2017

Přípravy na novou sezonu vrcholí nejen ve velkých lyžařských střediscích, ale také v menších skiareálech na Šumavě. V některých už začali se zasněžováním, například na Kvildě. Jinde, třeba na Kubově Huti, spustí výrobu technického sněhu až po oblevě.

Počasí po deseti dnech přerušilo zasněžování ve skiareálu Kvilda. „Máme skoro osmdesát procent svahu zasněženo tak, že bychom už mohli provoz spustit, ale zatím ještě budeme čekat a bude to záležet hodně na počasí,“ uvedl provozní skiareálu Richard Jirouš.

Na Kvildě dokončili před sezónou novou sjezdovku. „Měla by být trochu zajímavější pro zkušenější lyžaře, ale mohou ji využívat i začátečníci. K tomu je snowtubing a velké rozšíření zázemí pro lyžaře a hlavně rodiče malých dětí,“ dodal Richard Jirouš.

Na rozdíl od Kvildy se zasněžováním sjezdovek na Kubově Huti ještě nezačali. „Tady u nás to nemělo žádnou cenu, protože víme, že ještě přijde minimálně jedna obleva. Plýtvali bychom prostředky i vodou, které není nikdy dost, takže si necháme zasněžování asi až na příští týden,“ zdůvodnil starosta Zbyněk Klose.

Obec dokončuje investice do skiareálu za statisíce korun. „Budeme mít o něco více vody pro zasněžování. Posílili jsme i zasněžovací zařízení, budeme mít pět děl, což je o dvě více než předtím,“ řekl starosta.

Na Nových Hutích zmodernizovali vleky a měnili dopravní lano. „Pak jsme ještě zmodernizovali ovládání malého lyžařského vleku pro školy,“ doplnil za provozovatele Petr Vondraš.

autor: Václav Malina
Spustit audio