Také mezi skotem jsou manekýni. Předvedli se na budějovickém výstavišti

31. srpen 2016

Dokonalé míry a způsobné chování na předvadišti rozhodují o tom, kdo si odveze pohár s diplomem. Alespoň při Limousine Show - soutěži masných plemen skotu. Ta se uskutečnila na výstavě Země živitelka v Českých Budějovicích.

Osmiměsíčního býčka plemene limousine, který se jmenuje Bismark, přivezla chovatelka Petra Korbelová z Hluboké u Borovan. „Před soutěží je pro zvíře důležitá péče. Potřebuje se cítit dobře, aby věděl, že mu nikdo nechce ublížit, a aby v klidu chodil,“ komentuje.

Býk musí tomu, kdo ho vodí, bezmezně důvěřovat. A samozřejmě i člověk musí důvěřovat zvířeti. „Aby předvídal jeho reakce a dokázal ho uklidnit, pokud se něco děje. Trénovali jsme spolu každý den a celou dobu k němu chovám jistý respekt, protože je to zvíře, které se samozřejmě občas vyleká, má strach,“ dodává Petra Korbelová.

Masný skot na Živitelce hodnotil sudí z Francie, tedy ze země, odkud plemeno limousine pochází. „Pan rozhodčí posuzuje nejen to, jak zvíře vypadá, jaké má proporce, ale i to, jak dokáže ten, kdo ho vodí, ukázat kvality toho zvířete,“ vysvětluje Miroslav Vráblík, předseda Českého svazu chovatelů masného skotu.

Z téměř šedesáti kusů dobytka nakonec vzejde jeden šampion, to nejkrásnější zvíře. Úspěch oslaví nejen chovatel, ale i zvíře samotné, které dostane pořádný nášup.

Spustit audio